Fira påsk med svenskt kött

Fira en festlig påsk!

Våren är här och ljuset börjar komma tillbaka. Äntligen är det dags att fira en högtid med nära och kära igen. Men hur gör man för att lyckas med maten till påskfirandet? Här ger vi dig tips och inspiration för att fira en festlig påsk med fina råvaror från Sverige och givetvis med svenskt kött.

Sugen på påsklamm?

Att servera påsklamm är en riktigt klassiker, allra helst en ljuvlig lammstek. Tyvärr har vi en brist på svenskt lamm och det kan vara svårt att få tag på till påsk. Ett tips är att inte haka upp sig på just lammsteken. Det finns nämligen många fina detaljer av svenskt lamm som kan göras minst lika festliga, som exempelvis lammlägg, lammrostbiff eller lammracks. Eller varför inte göra lammköttbullar? Du kan också göra smårätter med lamm som passar fint på påskbuffén.

Påskmat

Har du provat fårkött?

Istället för lamm kan du testa fårkött till påsk. Lammkött kallas köttet från djur som är yngre än ett år och som inte har lammat. Därefter blir det fårkött och får inte längre kallas lamm. Ju yngre djur desto mildare smak. Kött från djur som är äldre än ett år har ofta en djupare smak med mer karaktär. Flera renommerade kockar väljer gärna kött av får just för smakens skull. I andra stora lammätande länder som exempelvis Irland eller Australien är det vanligt att äta både lamm och fårkött. I Sverige blir fårköttet ofta till charkuterier men numera kan du hitta svensk, färsk eller fryst, fårfärs i butiken.

Bra ersättare till lammstek

Är det just en stek du vill ha kan du exempelvis titta efter skinkstek av svensk gris eller en stek av fransyska på svenskt nötkött, om du inte hittar lammstek. Du kan fortfarande krydda med lammets klassiska smakkompisar som citron, vitlök, rosmarin och timjan för att få en god och högtidlig rätt till påskmiddagen. En tradition som var vanligare förr, och som förtjänar en återupplivning, är helgskinkan.Rimma och koka den som på julen men testa en annan griljering, mer örter för en vårkänsla eller bryt av med asiatiska smaker och testa en misogriljerad skinka.

Goda påskrecept

Tar du fram grillen i påsk?

Det är många som premiärgrillar till påsk om långhelgen blir fin. När solen tittar fram på vårkanten vill vi vara ute och samtidigt som vi förbereder trädgården inför sommarhalvåret åker grillen fram. Grillning är ett trevligt, socialt och trivsamt sätt att tillaga mat på och du kan göra det hur enkelt eller avancerat du vill. Inspireras av våra många grillrecept!

9 tips för en lyckad påsk

  1. Välj svenskt kött. Vi vet att det kan vara lockande att välja det importerade köttet, särskilt när det kommer till påsklammet som kan vara svårt att hitta svenskt. Välj hellre detaljer av svenskt grisköttkött eller nötkött som är minst lika goda. Då bidrar du dessutom till att svenska bönder kan fortsätta leverera mat både idag och i framtiden.
  2. Välj svenska primörer. Så här års finns det äntligen goda svenska primörer. De ska såklart samsas på tallriken med svenskt kött. Svensk sparris, ramslök och betor är exempelvis i säsong nu.
  3. Bestäm dig inte förrän du är i butiken. Välj utifrån det svenska köttet som finns i butiken, och det som passar din budget, innan du bestämmer dig för vilket recept du ska laga.
  4. Laga nose to tail. Välj annorlunda, lite billigare styckningsdetaljer och anamma hur man gjorde förr när allt togs tillvara. Lammstek i all ära men det finns många andra detaljer på lammet som är minst lika festliga. Exempelvis lammlägg, lammrostbiff och lammracks.
  5. Laga dina påskfavoriter och välj bort alla onödiga extragrejer på påskbuffén som sällan äts upp och som det inte är lika stor åtgång på. Då slipper du matsvinn och dåligt samvete när maten inte äts upp.
  6. Bjud in till knytkalas. Låt hela släkten hjälpas åt att fixa påskbuffén så delar ni på arbetet och får samtidigt prova på rätter så som man själv kanske inte skulle lagat dem.
  7. Byt ut. Det kan fortfarande vara svårt att hitta nötfärs i butiken så testa gärna att byta mot fläskfärs eller blandfärs i köttbullarna.
  8. Tillaga gris som lamm. Man måste inte nödvändigtvis äta just påsklamm. Testa att krydda exempelvis en hel kotlettrad eller karré med örter och vitlök likt lamm, som i det här recptet.
  9. Välj alltid svenskt kött och svenska råvaror då bidrar du till en låg antibiotikaanvändning, god djuromsorg, friska djur, en högre självförsörjningsgrad samt fler jobb inom jordbruks- och livsmedelssektorn.

Varför svenskt lamm till påsk?

Att äta lamm till påsk är egentligen en relativt ny tradition. Påsklammet kom till Sverige först runt 1900-talet från länderna kring Medelhavet där traditionen är betydligt äldre. Där slaktas lammen i regel på våren. I vårt kallare klimat föds lammen traditionellt sett under våren och slaktas på hösten. Därför kan det vara svårt att få tag på färskt svenskt lammkött till påsk.

Eftersom efterfrågan på lammkött är stor hela året, föder en del bönder även upp lamm under vinterhalvåret. Om du inte hittar färskt svenskt lamm, kolla i frysdisken i matbutiken. Men var då extra vaksam på att köttet verkligen är från Sverige och inte från exempelvis Irland eller Nya Zeeland. Ett tips är att titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du att lammet är fött och uppfött i Sverige och att varan är förädlad, förpackad och kontrollerad här.

Lammkottlettrad

Skillnad i djurvälfärd

Endast 28 procent av det lammkött vi äter i Sverige är producerat här. Resten importeras från länder med lägre krav på djurvälfärd. Det importerade lammköttet kommer ofta från länder där fåren och lammen har fått sina svansar kuperade. Detta är strikt förbjudet i Sverige, som har den mest ambitiösa djurskyddslagen i världen. Här värnar vi om våra djurs välbefinnande och hälsa, vilket också visar sig i den låga användningen av antibiotika. Friska djur behöver ingen medicin – och framför allt inte medicineras i förebyggande syfte.

Djurskyddskrav lamm

Varför är självförsörjning av kött så viktigt?

Djuren är vårt beredskapslager

På våra breddgrader förekommer inte så mycket matproduktion ute på åkrarna under vinterhalvåret. I stallarna pågår däremot matproduktionen för fullt. Hela dagarna, året runt. Svenskt kött är därmed alltid i säsong och ett beredskapslager som vi behöver vara rädda om och värna.

Men produktion av kött tar lång tid, flera år. Och när omvärlden plötsligt förändras, när kostnader slår i taket, tvingas producenterna dra i handbromsen och i stället minska sin produktion vilket är den aktuella situationen för svenska bönder idag. Detta kommer att leda till en lägre självförsörjningsgrad som också kommer att bestå under många år framöver.

Djuruppfödningen är viktig för Sverige

Djuruppfödningen är viktig för Sverige då det inte går att producera grödor som spannmål, raps, eller baljväxter i hela landet och året runt. Kött och mjölk är inte beroende av säsong utan kan produceras året om. Oavsett om du enbart väljer vegetarisk mat är djuren en viktig del i den cirkulära matproduktionen där djur och växter samarbetar.

Tänk på att välja svenska livsmedel idag när du handlar mat. Kolla efter märket Från Sverige så kan du vara säker på att maten är producerad här. Världen och Sverige står inför en kraftig förändring på livsmedelsmarknaden så det bästa vi kan göra är att välja svensk mat för att säkerställa en stark matproduktion i hela landet också i morgon.

Ökning av svensk mat är bättre för miljön

Säkrar vi den svenska maten minskar också vårt miljöfotavtryck på planeten. I Sverige producerar vi mat med liten användning av växtskyddsmedel, antibiotika och med en hög djurvälfärd. Vår egen mat har också lägre klimatpåverkan och gynnar den biologiska mångfalden här.

Mycket av maten som importeras har producerats med lägre krav på att djuren ska ha det bra och mer antibiotika. Grödorna har ofta också besprutats med kemiska bekämpningsmedel som inte är tillåta i Sverige. Det är alltså en vinst för klimatet och miljön att säkra den svenska maten.

Djuröga
Rulla till toppen