Fira påsk med svenskt kött

Festlig påsk med mindre budget

Våren är i antågande och ljuset börjar komma tillbaka. Äntligen är det dags att fira en högtid med nära och kära igen. Det är tyvärr fortfarande många av oss som har det tufft ekonomiskt med höga boendekostnader, höga bränslekostnader och höga matpriser. Hur ska vi kunna fira en festlig påsk med en mindre budget? Här ger vi dig tips och inspiration för hur du lyckas med en festlig påsk med fina råvaror från Sverige men till en mindre budget.

Fira påsk med svenskt kött

En lammstek är verkligen ljuvlig att servera till påsk, men svenskt lamm kan vara svårt att få tag på till påsk och är en detalj som man kan tycka kostar mycket. Ett tips är att inte haka upp dig på just lammsteken. Det finns många fler fina detaljer av svenskt lamm som kan göras minst lika festliga som exempelvis lammlägg eller lammracks. Eller varför inte göra lammköttbullar? Du kan också göra smårätter med lamm som passar fint på påskbuffén.

Är du sugen på en stek men har en begränsad budget kan du titta efter exempelvis en skinkstek av svensk gris eller en stek av fransyska på svenskt nötkött. Krydda med lammets klassiska smakkompisar som citron, vitlök, rosmarin och timjan så får du en god och högtidligt rätt till påskmiddagen. En tradition som var vanligare förr som förtjänar en återupplivning är helgskinkan. Rimma och koka den som på julen men testa en annan griljering, mer örter för en vårkänsla eller bryt av med asiatiska smaker och testa en misogriljerad skinka.

Påskmat

Goda påskrecept

Tar du fram grillen i påsk?

Det är många som premiärgrillar till påsk om långhelgen blir fin. När solen tittar fram på vårkanten vill vi vara ute och samtidigt som vi förbereder trädgården inför sommarhalvåret åker grillen fram. Grillning är ett trevligt, socialt och trivsamt sätt att tillaga mat på och du kan göra det hur enkelt eller avancerat du vill. Inspireras av våra många grillrecept!

Grillad fläskkarré med potatissallad

Att grilla fläskkarré är sannerligen en konst. En perfekt grillad skiva karré är bland det godaste du kan äta, men grillningen kräver lite omsorg, så att köttet blir mört och fettet smälter ut. Använd gärna en grilltermometer, så att du kan kontrollera temperaturen där skivorna är som tjockast. 

10 tips för en budgetvänlig påsk

  1. Välj svenskt kött. Vi vet, det kan vara lockande att välja det billigare importerade köttet. Välj hellre andra mer prisvärda detaljer av svenskt kött som är minst lika goda så bidrar du dessutom till att svenska bönder fortsätta leverera mat till oss konsumenter både idag och i framtiden.
  2. Bestäm dig inte förrän du är i butiken Kolla in det svenska köttet du hittar i butiken, som passar din budget, innan du bestämmer dig för vilket recept du ska laga.
  3. Laga nose to tail Välj annorlunda, lite billigare styckningsdetaljer och anamma hur man gjorde förr när allt togs tillvara. Lammstek i all ära men det finns många andra detaljer på lammet som är minst lika festliga, som exempelvis lammlägg eller lammracks.
  4. Välj dina påskfavoriter Välj bort de extragrejer på påskbuffén som sällan äts upp och som det inte är lika stor åtgång på.
  5. Bjud in till knytkalas Låt hela släkten hjälpas åt att fixa påskbuffén så delar ni på den ekonomiska bördan och får samtidigt prova på rätter så som man själv kanske inte skulle lagat dem.
  6. Byt ut Byt till fläskfärs eller blandfärs i köttbullarna.
  7. Laga gris som lamm Man måste inte nödvändigtvis äta just lammkött till påsk heller. Det går minst lika bra att laga en skinkstek eller nötstek med kött från Sverige.
  8. Laga storkok Många gånger blir det mer ekonomiskt att göra större kok än små. Gör extra mycket och ät före och efter påsk. Resterna kan också bli nya rätter om man kryddar upp dem med nya smaker.
  9. Handla i olika butiker om du har möjlighet Olika butiker har olika erbjudanden. Om du har möjlighet så jämför priser och handla olika saker i olika butiker för bästa pris.
  10. Välj alltid svenskt så bidrar du till låg antibiotikaanvändning, god djuromsorg, friska djur, en högre självförsörjningsgrad och fler jobb inom jordbruks- och livsmedelssektorn.

Varför svenskt lamm till påsk?

Att äta lamm till påsk är egentligen en relativt ny tradition. Påsklammet kom till Sverige först runt 1900-talet från länderna kring Medelhavet där traditionen är betydligt äldre. Där slaktas lammen i regel på våren. I vårt kallare klimat föds lammen traditionellt sett under våren och slaktas på hösten. Därför kan det vara svårt att få tag på färskt svenskt lammkött till påsk.

Eftersom efterfrågan på lammkött är stor hela året, föder en del bönder även upp lamm under vinterhalvåret. Om du inte hittar färskt svenskt lamm, kolla i frysdisken i matbutiken. Men var då extra vaksam på att köttet verkligen är från Sverige och inte från exempelvis Irland eller Nya Zeeland. Ett tips är att titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du att lammet är fött och uppfött i Sverige och att varan är förädlad, förpackad och kontrollerad här.

Lammkottlettrad

Skillnad i djurvälfärd

Endast 28 procent av det lammkött vi äter i Sverige är producerat här. Resten importeras från länder med lägre krav på djurvälfärd. Det importerade lammköttet kommer ofta från länder där fåren och lammen har fått sina svansar kuperade. Detta är strikt förbjudet i Sverige, som har den mest ambitiösa djurskyddslagen i världen. Här värnar vi om våra djurs välbefinnande och hälsa, vilket också visar sig i den låga användningen av antibiotika. Friska djur behöver ingen medicin – och framför allt inte medicineras i förebyggande syfte.

Djurskyddskrav lamm

Varför är självförsörjning av kött så viktigt?

Djuren är vårt beredskapslager

På våra breddgrader förekommer inte så mycket matproduktion ute på åkrarna under vinterhalvåret. I stallarna pågår däremot matproduktionen för fullt. Hela dagarna, året runt. Svenskt kött är därmed alltid i säsong och ett beredskapslager som vi behöver vara rädda om och värna.

Men produktion av kött tar lång tid, flera år. Och när omvärlden plötsligt förändras, när kostnader slår i taket, tvingas producenterna dra i handbromsen och i stället minska sin produktion vilket är den aktuella situationen för svenska bönder idag. Detta kommer att leda till en lägre självförsörjningsgrad som också kommer att bestå under många år framöver.

Djuruppfödningen är viktig för Sverige

Djuruppfödningen är viktig för Sverige då det inte går att producera grödor som spannmål, raps, eller baljväxter i hela landet och året runt. Kött och mjölk är inte beroende av säsong utan kan produceras året om. Oavsett om du enbart väljer vegetarisk mat har djuren en viktig roll i vårt jordbruk, både i kretsloppet på gårdarna och ur ett ekonomiskt perspektiv.

Tänk på att välja svenska livsmedel idag när du handlar mat. Kolla efter märket Från Sverige så kan du vara säker på att maten är producerad här. Världen och Sverige står inför en kraftig förändring på livsmedelsmarknaden så det bästa vi kan göra är att välja svensk mat för att säkerställa en stark matproduktion i hela landet också i morgon.

Ökning av svensk mat är bättre för miljön

Säkrar vi den svenska maten minskar också vårt miljöfotavtryck på planeten. I Sverige producerar vi mat med liten användning av växtskyddsmedel, antibiotika och med en hög djurvälfärd. Vår egen mat har också lägre klimatpåverkan och gynnar den biologiska mångfalden här.

Mycket av maten som importeras har producerats med lägre krav på att djuren ska ha det bra och mer antibiotika. Grödorna har ofta också besprutats med kemiska bekämpningsmedel som inte är tillåta i Sverige. Det är alltså en vinst för klimatet och miljön att säkra den svenska maten.

Djuröga
Rulla till toppen