Grillad spetskål med bacondressing | Svenskt Kött

Grillad spetskål med bacondressing

Du grillar väl svenskt i sommar? Här bjuder vi på grillad spetskål med bacondressing. Spetskål är en fantastisk grönsak, som med sina löst knutna blad och mjälla struktur har blivit en favorit – här tillsammans med en dressing som ger sälta från bacon, sötma från tomat och syra från vinäger. Svensk spetskål skördas från och med juni, så den passar fint i sommarköket. När det inte är väder att vara utomhus kan man grilla i en grillpanna.

Ingredienser

4 personer

1 spetskålshuvud, knappt 1 kg
2 tsk neutral rapsolja

Bacondressing:
140 g bacon, 1 förpackning
2 tomater, fint hackade
3 msk äppelcidervinäger
½ krm malen svartpeppar
ev 1 krm salt

Till servering:
½ knippa färsk basilika, hackad
30 g parmesan, riven
bröd

Gör så här

Dela spetskålen på längden till 8 klyftor, skölj och låt den rinna av i ett durkslag.

Bacondressing: Stek baconet i en panna på hög värme tills skivorna är gyllene och spröda. Ta av dem från pannan och lägg på en bit hushållspapper. Hacka dem grovt. Lägg tomathacket i en skål med vinäger, bacon och peppar. Blanda ihop, smaka av och justera eventuellt kryddningen med salt.

Pensla kålen med oljan och gilla klyftorna i grillpanna eller på utegrill 1–2 minuter på varje sida. Den ska få en vacker yta samtidigt som den är krispig i mitten och ger tuggmotstånd.

Lägg upp den grillade spetskålen på ett serveringsfat. Häll bacondressingen över och toppa med basilika och parmesan. Servera med bröd.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen