Grillad spetskål med bacondressing

Du grillar väl svenskt i sommar? Här bjuder vi på grillad spetskål med bacondressing. Spetskål är en fantastisk grönsak, som med sina löst knutna blad och mjälla struktur har blivit en favorit – här tillsammans med en dressing som ger sälta från bacon, sötma från tomat och syra från vinäger. Svensk spetskål skördas från och med juni, så den passar fint i sommarköket. När det inte är väder att vara utomhus kan man grilla i en grillpanna.

Ingredienser

4 personer

1 spetskålshuvud, knappt 1 kg
2 tsk neutral rapsolja

Bacondressing:
140 g bacon, 1 förpackning
2 tomater, fint hackade
3 msk äppelcidervinäger
½ krm malen svartpeppar
ev 1 krm salt

Till servering:
½ knippa färsk basilika, hackad
30 g parmesan, riven
bröd

Gör så här

Dela spetskålen på längden till 8 klyftor, skölj och låt den rinna av i ett durkslag.

Bacondressing: Stek baconet i en panna på hög värme tills skivorna är gyllene och spröda. Ta av dem från pannan och lägg på en bit hushållspapper. Hacka dem grovt. Lägg tomathacket i en skål med vinäger, bacon och peppar. Blanda ihop, smaka av och justera eventuellt kryddningen med salt.

Pensla kålen med oljan och gilla klyftorna i grillpanna eller på utegrill 1–2 minuter på varje sida. Den ska få en vacker yta samtidigt som den är krispig i mitten och ger tuggmotstånd.

Lägg upp den grillade spetskålen på ett serveringsfat. Häll bacondressingen över och toppa med basilika och parmesan. Servera med bröd.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top