Shabu shabu

Shabu shabu lagas av lövtunna skivor av entrecôte. Det här är en rolig rätt där var och en tillagar sin mat vid bordet. För att alla ska kunna få sin mat färdig någorlunda snabbt rekommenderas högst 6 personer runt varje värmekälla. Värmekällan ska vara av bordstyp, gärna en fonduegryta med brännare. Den bästa drycken till den här rätten är grönt te. 

Ingredienser

4 portioner

500 g entrecôte, i lövtunna skivor
200 g salladskål, i bitar
100 g enokisvamp eller färska champinjoner, med kryssad hatt
1 purjolök, i sneda skivor
100 g tofu, i kuber
1 kruka färsk koriander
30 g glasnudlar, kokta
4 shiitakesvampar, med kryssad hatt

Tillbehör:
1 dm rättika
1 röd spansk peppar
4 msk gräslök, finskuren
kokt japanskt ris

Ponzusås:
2 dl japansk soja
½ dl pressad citronsaft
2 msk vitvinsvinäger

Sesamsås:
3 msk sesampasta
1 ½ msk socker
1 msk ljus japansk soja
1 ½ msk vitvinsvinäger
2 msk dashipulver

Buljong:
1 liter vatten
1 dl sake (japanskt risöl)
2 tsk misopasta eller dashipulver
5 cm kombu (havsalg)

Du behöver också:
en värmekälla av bordstyp, gärna en fonduegryta med brännare

Gör så här

Frys in köttet. Det går lättast att skiva när det är lättfryst. Skär det frysta köttet i lövtunna skivor, och lägg upp köttet i solfjäderform på ett serveringsfat. Klä fatet med plastfolie och ställ i kyl till servering.

Grönsaker:
Lägg upp alla grönsaker, tofu, koriander, glasnudlar och svampar i vackra högar på ett annat fat. Använder du shiitake eller färska champinjoner kryssa hattarna med hjälp av en vass kniv.

Tillbehör:
Riv några matskedar rättika och lägg den i en liten serveringsskål.

Gör tre hål i resterande rättika med hjälp av en ätpinne. Skär itu chilin och skrapa bort fröna. Skär remsor av chilin och stoppa in dem i hålen i rättikan med hjälp av ätpinnen. Riv nu ytterligare några matskedar rättika (så blandas chilismaken upp i rättikan) och lägg i nästa serveringsskål.

Gräslöken läggs i en tredje skål.

Ponzu-sås:
Blanda samman soja, citronsaft och vinäger. Häll upp ponzu-såsen i fyra små serveringsskålar.

Sesamsås:
Blanda samman soja och vinäger. Rör ner sockret, och rör tills det lösts upp. Rör ner sesampasta och dashipulver. Häll upp sesamsåsen på samma sätt som ponzusåsen.

Duka bordet per person med ätpinnar, en skål med sesamsås och en med ponzu-sås, samt en tom skål till buljongen. Ställ fram en fonduegryta med brännare mitt på bordet.

Buljong:
Blanda samman vatten, sake och miso i en kastrull och lägg i kombu. Koka upp och ta sedan upp algen. Häll ner buljongen i fonduegrytan. Placera grytan med het buljong ovanför brännaren på bordet.

Ställ fram en skål med kokt ris till var och en precis vid servering. Nu tar var och en sina ätpinnar och tar lite av varje från grönsaksfatet och lägger i den heta buljongen. Koka grönsakerna mjuka och doppa i såserna. Smaksätt med rättika eller gräslök.

Sedan doppar man några skivor kött i buljongen och låter dem precis bli grå. Doppa i såserna. Som tallrik har man sin skål med ris. Upprepa tills kött och grönsaker är slut och alla är mätta.

Måltiden avslutas med att buljongen serveras som soppa. Den har då blivit mustigt god av allt som kokat i den.

Tips:
Byt ut entrecôte mot lövtunna skivor av benfri kotlettrad. Andra förslag på grönsaker är blekselleri, morot, vattenkrasse, böngroddar eller färsk spenat.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top