Det här receptet kan du använda som grundrecept för bräsering av nötkött. När du bräserar tillagas köttet i fuktig värme, vilket passar styckningsdetaljer som fransyska eller bog, eftersom de är rika på bindväv och behöver lång tillagningstid för att bli möra.
Bräserad stek av fransyska
Ingredienser
8 portioner
1 kg nätad fransyska
salt och malen vitpeppar
2 msk smör
2 ½ dl mörk oxbuljong
4 hela morötter, skalade
8 steklökar, skalade
Gräddsky:
7 dl buljong (buljongen från koket förstärkt med tärning)
2 dl grädde
Till servering:
rårörda lingon eller gelé
pressgurka
kokt potatis
Gör så här
Krydda steken med salt och peppar. Bryn köttet i smör i en stekgryta. Häll på buljong. Lägg ner morötter och lök.
Koka upp, sänk värmen och sjud under lock på låg värme cirka 2 timmar. Ta upp köttet och låt det vila i smörpapper medan du gör gräddskyn.
Gräddsky:
Mät upp 7 dl buljong i en kastrull. Häll på grädden, koka upp och sjud utan lock tills skyn tjocknat något.
Servera köttet med gräddsky och tillbehör.