En bräserad stek av innanlår med citron och kardemumma passar fint som söndagsmiddag och är kul omväxling till den klassiska söndagssteken. Denna stek serveras med ärtor, morötter, kokt potatis och en enkel sås.
Bräserad stek av innanlår med citron och kardemumma
Ingredienser
6 portioner
1 kg innanlår i bit
salt och malen vitpeppar
2 msk smör
500 g morötter, i grova bitar
30 g rotselleri, i grova bitar
2 gula lökar, i grova bitar
2 vitlöksklyftor, hackade
skalet från en citron
2 msk citronsaft, pressad
3 dl vatten
1 buljongtärning
1 msk dijonsenap
½ tsk kardemumma, malen
½ tsk malen svartpeppar
1 tsk salt
Till servering:
ärtor
morötter
kokt potatis
Redning:
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
Gör så här
Krydda steken med salt och peppar. Bryn den i smör i en gryta. Sätt in röret till en köttermometern mitt i den tjockaste delen av steken.
Lägg ner morot, selleri och lök runt steken i grytan. Tillsätt vitlök, citronskal och saft, vatten, buljongtärning, senap, kryddor och salt. Lägg locket på och sjud steken till innertemperatur 70°. Det tar ca 45 minuter.
Ta upp steken och låt den vila 15 minuter. Sila av stekskyn i en kastrull och red av med grädde och vetemjöl. Koka upp, sänk värmen och låt såsen sjuda ca 3 minuter.
Skär upp steken i tunna skivor och servera den med grönsaker, sås och kokt potatis.