Bräserad kalvlägg med grönsaker

Här bestämmer säsongens grönsaker känslan på rätten. Vårprimörer eller höstgrönsaker? Mitt i vintern använder du kanske mest rotfrukter och lök. Köttet blir mört av att sjuda länge på låg temperatur i en gryta i ugnen.

Ingredienser

6 personer

1 kg kalvlägg, i skivor
smör till stekning
salt och malen svartpeppar
6 vitlöksklyftor
2 morötter, i bitar
2 gula lökar, i bitar
olivolja
1 kvist rosmarin
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
2-3 dl rött vin

Grönsaker:
300 g av säsongens grönsaker (t ex blomkål, broccoli, potatis)
1 krm socker

Till garnering:
rivet citronskal

Gör så här

Värm ugnen till 140°. Bryn läggen i het panna och krydda med salt och peppar. Bryn vitlök, morot och lök.

Lägg kalvläggen i en ugnssäker gryta. Lägg i vitlök, morot och lök. Tillsätt rosmarin, lagerblad och tomatpuré. Häll på vin tills det täcker läggen. Täck med lock och bräsera i ugn 3−4 timmar.

Ta upp läggen och bena ur den. Linda in köttet i bakplåtspapper och låt vila.

Sila buljongen och låt koka ihop tills ⅓ återstår.

Grönsaker: Koka grönsakerna tills de är mjuka, men har spänsten kvar. Häll av vattnet och vänd grönsakerna i sockret.

Lägg upp grönsaker på ett fat och med kalvläggen ovanpå. Häll på buljongen och garnera med citronskal. Servera genast. 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top