Bräserad lammtunnbringa med rotfrukter

Ingredienser

6−8 personer

1 kg benfri lammtunnbringa
3 vitlöksklyftor
2 citroner, skalet
salt och malen svartpeppar
1 msk timjan
1 msk rosmarin
smör till stekning

4 morötter, i grova bitar
3 palsternackor, i grova bitar
2 gula lökar i klyftor
smör till stekning 
salt och malen svartpeppar
2 tsk timjan
2 ½ dl rött vin 
4 msk pressad citronsaft
3−4 dl buljong

1 msk konc kalvfond till smaksättning 
ev 2−3 tsk majsstärkelse + lite vatten 

Potatisstomp:
1 kg potatis, skalad 
1 dl crème fraîche 
salt och malen svartpeppar

Du behöver också:
steksnöre av bomull
aluminiumfolie
rotfruktsstöt

Gör så här

Värm ugnen till 150˚. Lägg lammbringan på en skärbräda med skinnsidan neråt. Strö över vitlök, citronskal, salt, peppar, timjan och rosmarin. Rulla ihop bringan som en rulltårta och bind ihop rullen med steksnöre. Låt det sedan ligga framme tills köttet är rumsvarmt. 

Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet. Lägg sedan över det i en ugnssäker form. Bryn rotfrukterna och löken, och lägg över dem köttet i formen. Strö över salt, peppar och timjan. 

Blanda samman vin, citronsaft och buljong. Häll blandningen över köttet och rotfrukterna. Anpassa mängden buljong efter formens storlek, den ska nätt och jämnt täcka rotfrukterna. Täck formen med folie, ställ in den mitt i ugnen och tillaga ca 2 timmar, eller tills köttet är mört. Känn med en provsticka, den ska lätt gå genom köttet när det är klart. 

Lägg upp köttet på en skärbräda och täck med folien. Ta upp rotfrukterna och lägg dem i en kastrull med lite av skyn från formen. Lägg på lock så att de håller sig varma. Sila resten av skyn, låt den koka upp, späd med mer vatten så att det blir cirka 6 dl. Smaksätt med konc fond, salt och peppar. Vill du ha en tjockare sås kan du reda av skyn med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten.

Potatisstomp:
Lägg potatisen i en kastrull, täck med vatten och koka upp. Sänk värmen och sjud potatisen ca 20 min, eller tills den är mjuk. Häll av vattnet från den nykokta potatisen men spara någon deciliter av kokvattnet. Stöt potatisen slarvigt med rotfruktsstöten. Rör ner crème fraiche och lite kokvatten. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.

Servering:
Skär upp köttet i skivor och servera med sky, rotfrukter och potatisstomp. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen