Fläskkarré i ugn

Helstekt fläskkarré i ugn

Denna fläskkarré i ugn är en typisk söndagsstek med måndagsrester. Smidigt, enkelt och perfekt när man vill ha mat till fler middagar i veckan. Köttet är beräknat att räcka till två måltider. Det kött som blir över kan sedan användas till en Spaghetti all’Amatriciana eller i en pytt i panna.

Hur vet man när fläskkarrén är klar?

Ett av de allra bästa sätten att tillaga fläskkarré på är i ugnen. Det beror på att karré innehåller mycket insprängt fett som smälter in i köttet under tillagningen. Det i sin tur gör det mört och saftigt. Så hur vet man att fläskkarrén är klar? Det allra bästa knepet är att ta hjälp av en stektermometer som man sticker in i köttet vid tillagningen. När fläskkarrén har en innertemperatur på 65°C är den redo att tas ut ur ugnen. Sedan kommer köttet att öka ytterligare några grader efter tillagningen, medan det vilar.

Ett annat sätt att kolla om köttet är färdiglagat är genom att sticka in en gaffel på ett tjockt ställe i köttbiten. Om köttsaften som sipprar ur är klar och genomskinlig är köttet färdigt. Är den rosa behöver köttet gå längre. Här hittar du fler tips när du ska tillaga kött i ugnen.

Fläskkarré i ugn på 150 grader

I detta recept lagas karrén hel i ugnen på 150°C. Det är en bra temperatur för att få en mör och fin köttbit. Smaksätt köttet med dina favoriter av färska örter, exempelvis basilika, persilja, timjan och/eller rosmarin. Till köttet serveras potatis, morötter, rödlök och bönor som tillagas samtidigt ugnen. Det gör det hela till ett enkelt och smidigt sätt att få middagen klar. Kom ihåg att låta köttet vila innan det skärs upp så att värmen hinner jämnas ut över hela köttbiten samt att mer vätska blir kvar i köttet.

Tänk på att alltid välja svenskt kött – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Titta efter märket Kött från Sverige när du handlar i butik.

Ingredienser

4 personer plus rester 

1 ½ kg svensk fläskkarré
2 msk olivolja
1 ½ tsk salt
några drag med svartpepparkvarnen
1 citron, finrivet skal
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 dl färska örter, finhackade
600 g små potatisar, tvättade
2 morötter, i små bitar
2 rödlökar, i klyftor
350 g gröna bönor, gärna djupfrysta
3 dl ofiltrerad äppeljuice eller äppelmust

Gräddsås:
2 dl grädde
1 msk citronsaft, färskpressad
salt och malen svartpeppar

Gör så här

Värm ugnen till 150°CTorka köttet med hushållspapper. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Bryn köttet runt om tills det fått fin färg och lägg över i en ugnssäker form. Blanda samman salt, peppar, citronskal, finhackad vitlök och örter i en liten skål. Gnid in köttet med hälften av blandningen. Lägg potatis, morötter och lök runt köttet i formen. Häll på äppeljuicen på grönsakerna.  

Stick in en kött-termometer i tjockaste delen av karrén och ställ in formen i ugnen. Tillaga i 11 ½ timme. Köttet ska ha en innertemperatur på 65° grader när det är klart. Ta ut formen ur ugnen, lyft ur köttet och låt det vila i smörpapper i 10–15 minuter innan du skär upp det i skivorLyft eventuellt ur grönsakernalägg på en plåt och rosta i ytterligare 5 minuter i ugnen med grilleffekt, om det behövs. 

Sila av vätskan från formen och koka ner tills du har cirka 1 ½ dl kvar. Tillsätt grädde och låt såsen koka upp. Smaka av och justera kryddningen med citron, salt och peppar.  

Servering: Strö resten av kryddblandningen över köttet. Servera tillsammans med grönsakerna och såsen.  

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen