Fläskkarré i ugn, söndagsstek med måndagsrester

Fläskkarré i ugn, söndagsstek med måndagsrester

Till denna fläskkarré i ugn väljer du dina favoriter av färska örter, till exempel basilika, persilja, timjan och/eller rosmarin. Köttet är beräknat att räcka till två måltider. Det kött som blir över kan användas till en Spaghetti all’Amatriciana eller i en pytt i panna. 

Ingredienser

4 personer plus rester 

1 ½ kg fläskkarré
2 msk olivolja
1 ½ tsk salt
några drag med svartpepparkvarnen
1 citron, finrivet skal
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 dl färska örter, finhackade
600 g små potatisar, tvättade
2 morötter, i små bitar
2 rödlökar, i klyftor
350 g gröna bönor, gärna djupfrysta
3 dl ofiltrerad äppeljuice eller äppelmust

Gräddsås:
2 dl grädde
1 msk citronsaft, färskpressad
salt och malen svartpeppar

Gör så här

Värm ugnen till 150°Torka köttet med hushållspapper. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek köttet runt om tills det fått fin färg och lägg över i en ugnssäker form. Blanda samman salt, peppar, citronskal, finhackad vitlök och örter i en liten skål. Gnid in köttet med hälften av blandningen. Lägg potatis, morötter och lök runt köttet i formen. Häll på äppeljuicen på grönsakerna.  

Ställ in formen med steken i ugnen och tillaga  1 ½ timme. Köttet ska ha en innertemperatur på 65° grader Ta ut formen ur ugnen, lyft ur köttet och låt det vila i smörpapper 10–15 minuter innan du skär upp det i skivorLyft eventuellt ur grönsakernalägg på en plåt och rosta i ytterligare 5 minuter i ugnen med grilleffekt. 

Sila av vätskan från formen och koka ner tills du har cirka 1 ½ dl kvar. Tillsätt grädde och låt såsen koka upp. Smaka av och justera kryddningen med citron, salt och peppar.  

Servering: Strö resten av kryddblandningen över köttet. Servera tillsammans med grönsakerna och såsen.  

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top