Fläskkarré i ugn

Denna fläskkarré i ugn är en typisk söndagsstek med måndagsrester. Till detta recept väljer du dina favoriter av färska örter, till exempel basilika, persilja, timjan och/eller rosmarin. Köttet är beräknat att räcka till två måltider. Det kött som blir över kan användas till en Spaghetti all’Amatriciana eller i en pytt i panna

Ingredienser

4 personer plus rester 

1 ½ kg svensk fläskkarré
2 msk olivolja
1 ½ tsk salt
några drag med svartpepparkvarnen
1 citron, finrivet skal
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 dl färska örter, finhackade
600 g små potatisar, tvättade
2 morötter, i små bitar
2 rödlökar, i klyftor
350 g gröna bönor, gärna djupfrysta
3 dl ofiltrerad äppeljuice eller äppelmust

Gräddsås:
2 dl grädde
1 msk citronsaft, färskpressad
salt och malen svartpeppar

Gör så här

Värm ugnen till 150°Torka köttet med hushållspapper. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek köttet runt om tills det fått fin färg och lägg över i en ugnssäker form. Blanda samman salt, peppar, citronskal, finhackad vitlök och örter i en liten skål. Gnid in köttet med hälften av blandningen. Lägg potatis, morötter och lök runt köttet i formen. Häll på äppeljuicen på grönsakerna.  

Ställ in formen med steken i ugnen och tillaga  1 ½ timme. Köttet ska ha en innertemperatur på 65° grader Ta ut formen ur ugnen, lyft ur köttet och låt det vila i smörpapper 10–15 minuter innan du skär upp det i skivorLyft eventuellt ur grönsakernalägg på en plåt och rosta i ytterligare 5 minuter i ugnen med grilleffekt. 

Sila av vätskan från formen och koka ner tills du har cirka 1 ½ dl kvar. Tillsätt grädde och låt såsen koka upp. Smaka av och justera kryddningen med citron, salt och peppar.  

Servering: Strö resten av kryddblandningen över köttet. Servera tillsammans med grönsakerna och såsen.  

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top