Helstekt fläskkarré i ugn
Denna fläskkarré i ugn är en typisk söndagsstek med måndagsrester. Smidigt, enkelt och perfekt när man vill ha mat till fler middagar i veckan. Köttet är beräknat att räcka till två måltider. Det kött som blir över kan sedan användas till en Spaghetti all’Amatriciana eller i en pytt i panna.
Hur vet man när fläskkarrén är klar?
Ett av de allra bästa sätten att tillaga fläskkarré på är i ugnen. Det beror på att karré innehåller mycket insprängt fett som smälter in i köttet under tillagningen. Det i sin tur gör det mört och saftigt. Så hur vet man att fläskkarrén är klar? Det allra bästa knepet är att ta hjälp av en stektermometer som man sticker in i köttet vid tillagningen. När fläskkarrén har en innertemperatur på 65°C är den redo att tas ut ur ugnen. Sedan kommer köttet att öka ytterligare några grader efter tillagningen, medan det vilar.
Ett annat sätt att kolla om köttet är färdiglagat är genom att sticka in en gaffel på ett tjockt ställe i köttbiten. Om köttsaften som sipprar ur är klar och genomskinlig är köttet färdigt. Är den rosa behöver köttet gå längre. Här hittar du fler tips när du ska tillaga kött i ugnen.
Fläskkarré i ugn på 150 grader
I detta recept lagas karrén hel i ugnen på 150°C. Det är en bra temperatur för att få en mör och fin köttbit. Smaksätt köttet med dina favoriter av färska örter, exempelvis basilika, persilja, timjan och/eller rosmarin. Till köttet serveras potatis, morötter, rödlök och bönor som tillagas samtidigt ugnen. Det gör det hela till ett enkelt och smidigt sätt att få middagen klar. Kom ihåg att låta köttet vila innan det skärs upp så att värmen hinner jämnas ut över hela köttbiten samt att mer vätska blir kvar i köttet.
Tänk på att alltid välja svenskt kött – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Titta efter märket Kött från Sverige när du handlar i butik.