Nötbog

Vill man laga mustiga långkok är bog och märgpipa mycket bra val. Bogen är en kraftig och motståndskraftig muskel som kräver lång tillagning, men som resulterar i härligt djupa smaker, inte minst i kokspadet.

Nötbog är en mager detalj som passar fint som grytkött, till exempel i sjömansbiff. En hel bit kan stekas i ugn på låg temperatur (125 grader) eller bräseras. Passar till porterstek eller tjälknöl. Råbiff på bog blir härligt smakrik.

Tillagning

Det är långa tillagningstider på låg värme som gäller för bog och märgpipa. Att bryna köttet och sedan långsjuda det med lite vätska – alltså att brässera – är en idealisk metod, som ger mörka smakrika grytor, som kalops eller rödvinsgryta.

Bog i bit av Nöt
Skivad bog av nöt
Bog i grytbitar av Nöt
Bog i grytbitar av nöt

Skivad bog är utmärkt som sjömansbiff. Men man kan förstås även sjuda köttet som det är, och få milda men fylliga långkok – till exempel pepparrotskött – rika på umami. Umami är den femte grundsmaken, och den kan beskrivas som fyllighet eller smaken protein. Buljonger, misosoppa, svamp, kokt palsternacka, långlagrad ost, soja samt ostronsås och fisksås är umamirika ätbarheter.

Mörad bog är mjukare och kan lagas till stekar som porterhouse, slottsstek eller tjälknöl.

I butiken

I butikerna säljs bogen i bit eller som grytbitar; märgpipan i bit eller skivor.

Bog och hals av kalv

Kalvkött är generellt ljusare, mindre marmorerat och mörare än köttet från äldre nötdjur. Eftersom det kommer från mindre djur är styckdetaljerna också mindre än för nötköttet. Hals kommer från kalvens hals medan bogen är djurets framben och del av bröstkorgen. Köttet under bogen kallas för lägg.

Tillagning

Hals och bog på kalv har lite längre tillagningstid än resten av kalven. Kött med ben kan kokas och användas i gryta, ragu eller gulasch. Mest kända rätten med kokt kalv är kalvfrikassé och den svenska varianten dillkött.  Hel bit av bog kan styckas ut till stek som går att ugnssteka eller bräsera. Skivor av bog kan bankas ut och användas som piccata, även om originalreceptet lagas av filé. Tärnat kött från hals och bog kan användas till grytor eller kalvsylta.

Innertemperaturer för kalv: Rare: 55°C | Medium: 60°C | Well Done: 75°C

I butiken

Kött från hals och bog säljs i bit, med eller utan ben, eller som grytbitar. Beräkna 100–125 gram kött per person utan ben och cirka 200 gram kött per person med ben.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat