Cevapcici med klassiska tillbehör

Cevapcici med bröd och ajvar

Det här receptet bjuder på cevapcici med klassiska tillbehör som strimlad lök, ajvar, yoghurt och lepinabröd. Allra bäst blir de här kryddiga järparna om du grillar dem på utegrill, men de går också fint att steka i panna eller att laga i ugn.

Cevapcici är en middagsrätt där köttfärs och kryddor formas till små korvar. Rätten kommer ursprungligen från Bosnien och Hercegovina, men serveras även gärna i såväl Slovenien som Kroatien och Serbien.

Vilka kryddor använder man i cevapcici?

Cevapcici är enkelt att laga och kräver till skillnad från vad många tror, inga avancerade kryddor. Allt som behövs är salt, peppar och paprikapulver. Färsen blandar man med dessa kryddor samt färsk vitlök, riven gul lök och persilja. Forma till korvar och avnjut med de goda tillbehören.

I detta recept använder vi vanlig nötfärs från Sverige, men självklart går det lika bra att byta färsen mot lammfärs eller blandfärs om man känner för det. Vill du tillaga din cevapcici i ugn, värm ugnen till 225°C, rada upp korvarna på en plåt och tillaga i 10 minuter, eller tills de är genomstekta.

Kom ihåg att alltid välja svensk färs – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Vill du vara säker på att köttet är svenskt, titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Ingredienser

4 portioner

500 nötfärs
1 gul lök, riven
1 vitlöksklyfta, pressad
1 kruka färsk koriander eller slätbladig persilja, hackad
1 tsk paprikapulver
2 krm svartpeppar
1 tsk salt

Lök:
1 gul lök
1 tsk salt

Till servering:
ajvar relish
tjock yoghurt
bröd

Gör så här

Blanda samman färs, lök, vitlök, koriander eller persilja med chili, svartpeppar och salt. Rör till en homogen färs. Forma till 6 avlånga korvar.

Lök: Skala och strimla löken. Lägg den på en assiett och strö över saltet. Låt den ligga ca 20 minuter, och spola den sedan hastigt i iskallt vatten. Låt rinna av i durkslag.

Lägg upp ajvar, yoghurt och bröd i skålar.

Grilla eller stek cevapcicin i ca 6 minuter. Vänd dem ett par gånger under tillagningen. Vill du tillaga cevapcicin i ugnen, se ovan.

Servering: Servera med lök, ajvar, yoghurt och bröd.

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden?

Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött

FLER RECEPT

Rulla till toppen