Cevapcici med bröd och ajvar
Det här receptet bjuder på cevapcici med klassiska tillbehör som strimlad lök, ajvar, yoghurt och lepinabröd. Allra bäst blir de här kryddiga järparna om du grillar dem på utegrill, men de går också fint att steka i panna eller att laga i ugn.
Cevapcici är en middagsrätt där köttfärs och kryddor formas till små korvar. Rätten kommer ursprungligen från Bosnien och Hercegovina, men serveras även gärna i såväl Slovenien som Kroatien och Serbien.
Vilka kryddor använder man i cevapcici?
Cevapcici är enkelt att laga och kräver till skillnad från vad många tror, inga avancerade kryddor. Allt som behövs är salt, peppar och paprikapulver. Färsen blandar man med dessa kryddor samt färsk vitlök, riven gul lök och persilja. Forma till korvar och avnjut med de goda tillbehören.
I detta recept använder vi vanlig nötfärs från Sverige, men självklart går det lika bra att byta färsen mot lammfärs eller blandfärs om man känner för det. Vill du tillaga din cevapcici i ugn, värm ugnen till 225°C, rada upp korvarna på en plåt och tillaga i 10 minuter, eller tills de är genomstekta.
Kom ihåg att alltid välja svensk färs – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Vill du vara säker på att köttet är svenskt, titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.