Cevapcici med klassiska tillbehör

Det här receptet bjuder på cevapcici med klassiska tillbehör som strimlad lök, ajvar, yoghurt och lepinabröd. Allra bäst blir de här kryddiga järparna om du grillar dem på utegrill, men de går också att steka i panna. Ćevapčići är från början ett recept från Bosnien och Hercegovina, men serveras även gärna i såväl Slovenien som Kroatien och Serbien.

Ingredienser

4 portioner

500 nötfärs
1 gul lök, riven
1 vitlöksklyfta, pressad
1 kruka färsk koriander eller slätbladig persilja, hackad
1 tsk chilipulver
2 krm svartpeppar
1 tsk salt

Lök:
1 gul lök
1 tsk salt

Till servering:
ajvar relish
tjock yoghurt
bröd

Gör så här

Blanda samman färs, lök, vitlök, koriander eller persilja med chili, svartpeppar och salt. Rör till en homogen färs. Forma till 6 avlånga biffar.

Lök:
Skala och strimla löken. Lägg den på en assiett och strö över saltet. Låt den ligga ca 20 minuter, och spola den sedan hastigt i iskallt vatten. Låt rinna av i durkslag.

Lägg upp ajvar, yoghurt och bröd.

Servering:
Grilla eller stek biffarna ca 6 minuter. Vänd flera gånger. Servera med lök, ajvar, yoghurt och bröd.

Tips!

Vill du vara säker på att köttet är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden?

Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

»Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top