Måltidsglädje, råvaror i säsong och svenskt kött!

På skolrestaurangen Guldtuppen står måltidsglädje, råvaror i säsong och svenskt kött på menyn. Detta tack vare eldsjälarna till kockar som driver köket.
Måltidsglädje, råvaror i säsong och svenskt kött!

Måltidsglädje, råvaror i säsong och svenskt kött står på menyn i skolrestaurangen på Vasaskolan. Här berättar kockarna mer om vällagad skolmat och om att skapa en trevlig miljö i matsalen.

I restaurang Guldtuppens kök på Vasaskolan arbetar två glädjespridande kockar som lägger stort fokus på vällagad skolmat och att skapa en trevlig miljö i serveringen där alla känner sig välkomna, trygga och sedda.

Dagen vi besöker skolrestaurangen står tacos på menyn – en väldigt populär rätt. De förväntansfulla eleverna laddar tallrikarna med tacofärs av svenskt kött och mycket av de olika grönsakerna som finns i salladsbuffén.

– En sak som är säker är att eleverna äter mest grönsaker när vi serverar tacos, intressant eller hur? säger kökschefen Caroline Larsson. I köket arbetar Caroline och Weronica som båda har höga ambitioner, stort matintresse och många års erfarenhet av arbete i restaurang och offentliga kök.

Vad är viktigast i skolköket?

På frågan vad de tycker är viktigast i skolköket svarar de:
– Det viktigaste i vårt arbete är att tillaga en lunch med bästa tänkbara råvaror, att vi använder svenskt kött och att lunchen är säker att äta. Och självklart att eleverna tycker det är trevligt och gott att besöka oss fem dagar i veckan under hela deras grundskoletid!

Råvaror i säsong och svenskt kött

Caroline berättar vidare:
– Vi planerar mat efter vilka råvaror som är i säsong och vi arbetar med svenskt kött. Det är väldigt enkelt för oss. Är köttet inte svenskt så köper vi inte in det. Vi serverar många rätter som barnen älskar, så som köttfärssås och pasta, många asiatiska rätter och vi slänger även in lite utmanande rätter och smaker för dem. Dagligen finns också ett vegetariskt alternativ, dagens soppa, nybakt bröd och en stor salladsbuffé́.

Maten ska hamna i magen

Man kan lägga ner mycket arbete på planering, råvaror och tillagning av mat, men om maten inte äts upp så gör den ingen nytta.

– Vi vill att maten ska hamna i magen. Vi låter eleverna vara med och påverka sin skolmat genom att komma med förslag på rätter vi ska laga. Men det ska vara mat som lagas, understryker Caroline och fortsätter, nuggets går vi inte med på! Vi är också med på elevråd och jag småpratar dagligen med många elever i matsalen där jag lätt kan fånga upp om vad de vill ha eller om de säger att det var länge sen vi hade den eller den rätten, säger Caroline.

Restaurang Guldtuppen är skolrestaurangen på Vasaskolan som ligger i Djursholm i Danderyds kommun. Vasaskolan är en grundskola med åk 1-6 och förskoleklass. Restaurangen är KRAV-certifierad. År 2022 vann skolan Årets Pepskola på White guide junior och år 2023 var de nominerade till Årets Skolrestaurang på samma gala.

Aktuellt

Hur tillagar man kött?

Hur tillagar man kött?

Måste man torka av köttet? Varför ska man bryna grytbitar och när är bäst att krydda köttet? Här är svaren på de vanligaste frågorna om hur man tillagar kött.

Var kommer maten ifrån?

Var kommer maten ifrån?

Att ha mat på bordet är något vi i Sverige ofta tar för givet. Men var kommer maten ifrån och vilka ansträngningar ligger bakom produktionen?

Serverar din kommun svensk mat?

Serverar din kommun svensk mat?

Många av oss tänker på att köpa hem svensk mat i största möjliga mån, men hur är det i de offentliga måltiderna? Serverar din kommun svensk mat?

Rulla till toppen