Rulle av nöt

Rullen är en doldis. Här i landet möter vi den mestadels i form av saltrulle (också kallat saltkött), som den blir när den rimmas och långkokas och säljs som smörgåsmat, på bufféer och till sallader.

Styckningsdetaljen rulle är en riktig doldis. Detta är en spolformad muskel som sitter mellan innanlåret och ytterlåret på kossan. Rullen har en fin form men innehåller en hel del bindväv vilket gör att det krävs en del arbete för att få den mör. Av den orsaken används den oftast som tunt skivad, rimmad och saltad, eller som smörgåsmat, på bufféer och till sallader.

Rulle av Nöt
Rulle av nöt
Sjömansbiff från rulle av Nöt
Sjömansbiff från rulle
Grytbitar från rulle av Nöt
Grytbitar från rulle

Tillagning

För att få fason på rullen bör den tillagas länge. Det klassiska tillagningssättet av saltrulle är att först koka upp en salt lag där styckningsdelen sedan får ligga och rimma i 2–3 dygn. Detta kött används också som smörgåsmat eller till sallader.

Färsk rulle kan tillagas i ugn på samma sätt som rostbiff, i låg värme under lång tid. Rullen är kanske den styckningsdetalj som kräver längst tillagningstid. I ugn vid cirka 70–80 grader i 5–6 timmar. Därefter kan man servera den som stek med fylliga mustiga såser, eller klassiskt tunt skivad med potatismos och senap. Den kan även användas strimlad eller tärnad till grytor och soppor. Köttet bör skäras lite på snedden och tvärs över muskeltrådarna för att inte upplevas som segt.

Tillagning

För att få fason på rullen bör den långsjudas i mycket vätska eller bräseras i lite. Färsk rulle kan också tillagas i ugn på samma sätt som rostbiff och serveras som rumpstek med fylliga mustiga såser. Köttet bör skäras lite på snedden och tvärs över muskeltrådarna.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat