Det här är mat för många, receptet ger 10 portioner. Det är ett exempel på mat som bör laga i många portioner för att smaken ska bli optimal, så passa på att bjuda in gäster till middagen. Revbensstek av nöt kan du förbeställa i den manuella köttdisken. Beräkna 250 g per person, eftersom benen väger en del.
Galbi – grillad revbensstek av nöt på koreanska
Ingredienser
10 portioner
2,5 kg revbensstek
6−8 salladslökar
2 msk sesamfrön, rostade
koreansk eller japansk soja
Marinad:
2 ½ dl japansk eller koreansk soja
¾ dl sesamolja
½ dl farinsocker
8 salladslökar, strimlad
8 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finhackad, färsk ingefära
1 msk rostade sesamfrön
1 tsk chiliflakes
2 päron, skalade, urkärnade, skurna i bitar
Sallad:
1 isbergssalladshuvud
2 salladslökar, ansade
2 päron, skalade
1 msk sesamfrön, rostade
Dressing:
2 msk japansk soja
1 msk äppelcidervinäger
½ msk honung
2 msk sesamolja
½ dl neutral rapsolja
Till servering:
ris
Gör så här
Be i köttdisken att få revbenssteken skivad.
Marinad: Blanda samman soja, olja, socker, salladslök, vitlök, ingefära, sesamfrön och chiliflakes i en skål.
Lägg revbenen i en vid skål eller liten långpanna. Lägg på päronbitar och häll över marinaden. Täck med plastfolie och låt stå i kylen minst 3 timmar men helst längre (upp till 24 tim) för mer smak. Vänd köttet några gånger under tiden.
Sallad: Strimla isbergssalladen fint. Strimla salladslökarna. Kärna ur och tärna päronen. Blanda samman ingredienserna dressingen.
Hetta upp grillen. Häll av marinaden och spara den. Grilla revbenen 20−25 minuter. Mät innertemperaturen genom att sticka in röret från en köttermometer i den köttigare delen. När innertemperaturen är 58−60˚, börja pensla köttet med marinad. Vänd köttet några gånger och pensla, så att det blir karamelliserat på ytan.
Servering: Koka upp den sparade marinaden och häll upp den i en skål. Lägg salladslökarna på grillen och låt dem ligga i några sekunder så att de blir mjuka. Lägg dem på köttet och strö över sesamfrön. Vänd ner dressingen i salladen och strö över sesamfrön. Servera köttet med marinaden, salladen och ris.
Tips: Vintertid kan revbenssteken grillas i 275˚ ugn.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Grillad pingvinklubba med salsa
Filéspett med rostad paprikasallad, grillad bakpotatis och grillad lime
Grillad högrev med grillad potatissallad
Grillad entrecote med tomatillosalsa, ugnsbakad vitlök, grillad bakpotatis och persiljecreme
Grillad lammrostbiff med svart vitlöksglaze och grillad knipplök
Grillad tomahawk med grillad salsa arbol, pimentos del padron och elotes