“Vi behöver ett nytt namn på vår ox-öl-rulle”

På Tolånga gård firar Ann och Tomas Persson jul med familjen grundligt med både klassiker och nyheter på julbordet. Tomten får också alltid en skål med gröt. Han syns inte till men gröten går åt och katterna ser mätta ut. Nu efterlyser hon också ett namn till deras julrätt.

Eftersom Tolånga gård driver både gårdsbutik och restaurang är det en hel del jobb runt jul. I år har det varit extra mycket julskinkor som hanterats, förmodligen efter att media uppmärksammat just julskinkan och folk är extra noga med att få en riktigt bra svensk julskinka på julbordet.

– Julskinkan är det viktigaste på julbordet den vill jag inte vara utan, och vi har både en lättrökt och en sockersaltad variant, men måste jag välja en blir det den lättrökta, säger Ann Persson.

Julbordet hos familjen Persson låter dignande när Ann rabblar upp den ena rätten efter den andra med flera olika syltor och korvar, speciellt nämner hon deras goda revbenspjäll på Duroc-gris. Brunkål givetvis och grönkål som är hennes personliga favorit.

– Vi ska inte glömma Janssons frestelse som är bland det godaste vi har på julbordet, hos oss är det också mycket charkuterier på julmenyn.

Jul även för djuren

Det är viktigt för djuren på gården att ha sina rutiner. Det innebär att Ann och Tomas inte går i julotta till exempel eftersom djuren behöver sin tillsyn.

– Men på julafton ska det vara lite speciellt så de får faktiskt lite extra foder, och jag brukar ha tomteluva på mig. Innan jul har vi ställt ut adventsstakar i stallet också så det ser julmysigt ut, säger Ann.

Riktigt pricken över i för julkänslan är om det kommer några snöflingor också, men inte flera meter hoppas Ann, det blir lite för mycket av det goda. Det har hänt att de fått sitta själva på julen på grund av att det inte gått att ta sig fram.

Berätta om din rätt senapsbakad och ölkokt rulle?

– Vi ville göra något annorlunda och på en styckningsdetalj som man kanske inte vet hur den ska tillagas, vår rulle är sockersaltad och kokas, sedan senapsbakar jag den direkt när den är varm efter koket så blir det godare

Rullen blir lite som ett pålägg på julbordet, eftersom den serveras kall. Ann har testat att göra en landgång med rullen och det var väldigt uppskattat. Men hon är inte nöjd med namnet.

– Namnet på rätten blev så långt, det är inte ett riktigt bra namn, säger hon, “oxölrulle” kan den kanske heta istället? Men vi vill gärna få förslag på namn på rätten så kom gärna med förslag.

Varför passar rullen bra just på julen?

– Det är nog ingefäran som gör att den passar till julbordet, jag har provat med både färsk och mald och det går lika bra med båda.

Har du tänkt på hur det klassiska julbordet skulle se ut, utan svenskt kött?

– Det hade inte varit ett roligt julbord det, vi har en av världens bästa djurhållningar och då tycker jag man kan stödja det och välja svenskt kött till jul. 

– För oss bönder är det här inte bara ett jobb utan en livsstil, vi månar om våra djur. Mina djur är ju min inkomst också, klart jag är rädd om dem.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email