Kotlettrad med svål
Hel kotlettrad med ben och fett ger det mest smakrika köttet. Fettet är smakbärare och benen ger mustighet och saftighet.
Tillagning
Kotlettrad steker du lämpligast hel i ugn. Innertemperaturen ska vara 65–70°C. Skär upp mellan varje ben till kotletter med ett ben på varje. När man benat ur kotlettraden får man styckningsdelen som kallas kamben och liknar revbensspjäll. Kamben passar utmärkt att grilla. Här hittar du recept med fläskkotlett
I butiken
Ofta tas det yttre fettlagret med svål bort vid styckningen, men köttet blir saftigare om det får sitta kvar. Hel kotlettrad kan köpas med ben, utskuren utan ben men med fettrand eller helt renputsad från ben och fett, under namnen fläskytterfilé eller fläskhare.
Hel kotlettrad med ben och fett ger det mest smakrika köttet. Fettet är smakbärare och benen ger mustighet och saftighet. Beräkna 175 gram kotlettrad med fett och ben per person, och 125 gram om köttet är benfritt.
Så här styckar du kotlettrad
Alla styckningsdetaljer av gris
Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat