Använd mört kött till woken och se till att strimlorna är ungefär lika stora så att de blir genomstekta samtidigt.
Till woken passar
- Gris: skinka, karré, kotlett/ytterfilé
- Nöt: biff, entrecôte, rostbiff, innanlår
- Lamm: lammkotlett/ytterfilé, lammstek
Gör så här
- Förbered genom att ta fram köttet ur kylen så att det är rumstempererat. Kallt kött sänker temperaturen i pannan och då är det svårare att få en fin stekyta. Låt gärna det strimlade köttet ligga i en kryddig marinad i cirka en halvtimme före tillagning.
- Torka av strimlorna lite lätt med hushållspapper. Fukt bildar vattenånga och det sänker temperaturen i pannan.
- Hetta upp en värmetålig olja, till exempel neutral rapsolja, i en wokpanna eller stekpanna med höga kanter. Pannan ska vara riktigt het (ca 180˚) när köttet läggs i.
- Woka först köttet och sedan grönsakerna. Skaka och rör om så att kött och grönsaker hålls i rörelse och inte bränns. Det är en fördel att använda en panna med släpp-lätt-beläggning.
- Servera woken direkt när den är klar.