Benfri kotlettrad (Ytterfilé)

Benfri kotlettrad är en snabb- och lättlagad detalj. Tar man bort ben och putsar fettet på kotlettraden kallas den i butiken ibland för ytterfilé eller fläskhare.

Tillagning

Putsad kotlettrad blir saftigare om du steker den hel i ugn. Innertemperaturen ska vara 65-70°. Smak och saftighet ökar om du behåller fettkappan under tillagningen och skär bort före servering. Skär upp i skivor före servering och servera med samma tillbehör som till fläskfilé.

Den putsade kotlettraden kan även stekas i skivor. Tänk på att köttet är magert och därför behöver varsam tillagning. När du steker fett- och benfria kotlettskivor räcker det om innertemperaturen är 65° för att undvika att köttet blir hårt och torrt. Putsad kotlettrad kan också tärnas eller strimlas till gryta eller wok, men det finns andra styckningsdelar av grisen som har lägre pris. Till gryta och wok går det lika bra att använda picknickbog eller färsk skinka.

I butiken

Benfri kotlettrad säljs i olika putsningsgrad, med fettkappan kvar eller helt renputsad. Den säljs både i bit och i skivor. Beräkna 150 g kotlettrad med fett och ben per person eller 100 g av renputsad kotlettrad.

Så här benar man ur kött

Scroll to Top