Benfri kotlettrad / Fläskytterfilé

Benfri kotlettrad är en snabb- och lättlagad detalj. Tar man bort ben och putsar fettet på kotlettraden kallas den i butiken ibland för ytterfilé eller fläskhare.

Benfri kotlettrad kommer från ryggen på grisen och är precis som namnet antyder en bit utan ben. Benfri kotlettrad har ofta fettkappa och ibland svål kvar. Fläskytterfilé, som numera är ett välkänt begrepp i matbutiken, är samma sak som kotlettrad som putsats från fett och ben och skurits på längden till en långsmalare bit. Ytterfilé är alltså inte filé, utan renskuren kotlettrad. Fläskytterfilén är ofta ”mörad” med saltlake för att köttet ska bli extra saftigt.

Tillagning

Putsad kotlettrad blir saftigare om du steker den hel i ugn. Smak och saftighet ökar om du behåller fettkappan under tillagningen och skär bort den före servering. Skiva köttet och servera med samma tillbehör som till fläskfilé.

Den putsade kotlettraden kan även stekas i skivor. Tänk på att köttet är magert och därför behöver varsam tillagning. När du steker fett- och benfria kotlettskivor räcker det om innertemperaturen är 65°C för att undvika att köttet blir hårt och torrt. Putsad kotlettrad kan också tärnas eller strimlas till gryta eller wok, men det finns andra styckningsdelar av grisen som har lägre pris. Till gryta och wok går det lika bra att använda picknickbog eller färsk skinka.

I butiken

Benfri kotlettrad säljs i olika putsningsgrad, med fettkappan kvar eller helt renputsad. Den säljs både i bit och i skivor. Beräkna 150 gram kotlettrad med fett och ben per person eller 100 gram av renputsad kotlettrad.

Så här benar man ur kött

Alla styckningsdetaljer av gris

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat