Ugnsstekt kotlettrad med ben

Så lagar du en perfekt, ugnsstekt kotlettrad med ben

När man ska tillaga ugnsstekt kotlettrad med ben finns det några knep. För det första ugnsstek kotlettraden med benet kvar. Benet gör köttet saftigt och ger god smak. Låt köttet vila innan du skivar upp det.

Temperatur för kotlettrad i ugn

Temperaturen är också viktig när man ska göra kotlettrad i ugn. Ju lägre temperatur i ugnen, desto saftigare blir köttet. Någonstans mellan 125–175°C är en bra temperatur att ha på ugnen, men det beror förstås på hur bråttom du har. Beroende på hur stor köttbit du har varierar tiden som köttet ska tillagas, men med en köttermometer kan du enkelt avgöra när det är klart. Stick in termometern i den tjockaste delen av köttbiten, intill benet, och tillaga köttet till en innertemperatur på 60–62 grader för Medium och 65–70 grader för Well Done.

Tänk också på att köttet stiger i temperatur efter att du tagit ut det ur ugnen, så ta gärna ut kotlettraden cirka 2 grader innan den slutliga temperatur du vill att köttet ska komma upp i. Benet kan man skära bort innan servering om man vill.

Hur ska man servera kotlettraden?

Servera förslagsvis den helstekta kotlettraden som på bilden, med rotfrukter och chilibearnaise. Alternativt kan man spara skyn från formen och göra en gräddsås som man serverar till med kokt potatis, pressgurka och gelé.

Ingredienser

4 portioner

1 kg hel kotlettrad med fett och ben
2 st vitlöksklyftor, skalade
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Till servering:
ugnsrostade rotfrukter
chilibearnaise

Gör så här

Värm ugnen till 175°.

Lägg kotlettraden med benet neråt. Snitta med vass kniv små fickor i köttet. Strimla vitlöksklyftorna och pressa in strimlorna på flera ställen.

Skär ett dekorativt rutmönster i fettet så att kryddorna når ner till köttet. Smula timjan och rosmarin. Strö över timjan, rosmarin, salt och peppar, och klappa in kryddorna.

Stick in en köttermometer från sidan i den tjockaste delen av köttet och lägg i ugnssäker form.

Stek 1 timme och 30 minuter eller till innertemperatur 70°.

Skär upp köttet i skivor med ett ben på varje skiva. Benet kan man skära bort innan servering om så önskas.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen