Så lagar du en perfekt, ugnsstekt kotlettrad med ben
När man ska tillaga ugnsstekt kotlettrad med ben finns det några knep. För det första ugnsstek kotlettraden med benet kvar. Benet gör köttet saftigt och ger god smak. Låt köttet vila innan du skivar upp det.
Temperatur för kotlettrad i ugn
Temperaturen är också viktig när man ska göra kotlettrad i ugn. Ju lägre temperatur i ugnen, desto saftigare blir köttet. Någonstans mellan 125–175°C är en bra temperatur att ha på ugnen, men det beror förstås på hur bråttom du har. Beroende på hur stor köttbit du har varierar tiden som köttet ska tillagas, men med en köttermometer kan du enkelt avgöra när det är klart. Stick in termometern i den tjockaste delen av köttbiten, intill benet, och tillaga köttet till en innertemperatur på 60–62 grader för Medium och 65–70 grader för Well Done.
Tänk också på att köttet stiger i temperatur efter att du tagit ut det ur ugnen, så ta gärna ut kotlettraden cirka 2 grader innan den slutliga temperatur du vill att köttet ska komma upp i. Benet kan man skära bort innan servering om man vill.
Hur ska man servera kotlettraden?
Servera förslagsvis den helstekta kotlettraden som på bilden, med rotfrukter och chilibearnaise. Alternativt kan man spara skyn från formen och göra en gräddsås som man serverar till med kokt potatis, pressgurka och gelé.