Kryddiga fläskkotletter med jordärtskockor och tomatsalsa

Dessa kryddiga fläskkotletter med jordärtskockor och tomatsalsa är en rätt för dig som inte räds heta smaker. Både kotletterna och salsan har hetta, men det vägs upp av den milda smaken hos jordärtskockorna och blomkålssalladen. Du kan marinera kotletterna redan dagen före servering och låta dem stå och dra i kylen över natten.

Ingredienser

4 personer

Kryddiga kotletter:
4 fläskkotletter, á 150 g
½ tsk hel svartpeppar
1 tsk korianderfrön
½ tsk spiskummin
½ tsk kryddnejlika
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
2 tsk salt
1 ½ msk strösocker
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk rapsolja

Bakade jordärtskockor:
500 g jordärtskockor, tvättade
2 msk neutral rapsolja
1 tsk salt
½ tsk malen vitpeppar

Blomkålssallad:
1 blomkålshuvud, rivet
1 kruka gräslök , fint skuren
1 citron, finrivet skal och saft
1 msk olivolja
½ tsk salt

Tomatsalsa:
500 g tomater
1 ½ msk kumminfrön
2 msk senapsfrö
3 msk rökt paprikapulver
1 gul lök, hackad
1 röd spansk peppar, finhackad
50 g färsk ingefära, riven
neutral rapsolja till stekning
2 tsk salt
3 msk strösocker
1 msk pressad citronsaft

Gör så här

Banka kotletterna platta. Mortla svartpeppar, korianderfrön, spiskummin och kryddnejlika. Blanda samman med lökpulver, vitlökspulver salt och socker. Pressa ner vitlöken och blanda samman med rapsoljan. Bre massan på kotletterna och låt dem marinera i minst 15 minuter.

Bakade jordärtskockor: Värm ugnen till 190°. Skär jordärtskockorna på längden och vänd dem i oljan. Lägg dem i en ugnssäker form med snittytan uppåt. Strö över salt och peppar, och baka dem i ugnen i 40 minuter tills de är mjuka i mitten och krispiga runt kanten.

Tomatsalsa: Värm ugnen till 240° och varmluft. Lägg tomaterna i en smord ugnssäker form. Ställ in formen i ugnen och baka tomaterna i 15 minuter tills de är svagt bruna och spricker upp. Rosta kumminfrön och senapsfrön i torr panna tills de doftar rejält. Lägg över fröna i en skål och tillsätt paprikapulver.

Stek löken tills den börjar karamelliseras, tillsätt chili och ingefära och låt steka i 1 minut. Lägg över i en kastrull, tillsätt kryddblandningen från skålen, salt, socker och de rostade tomaterna. Koka upp, sänk värmen till medel och sjud salsan 20–30 minuter till tjock konsistens.

Blomkålssallad: Lägg blomkålen i en skål och vänd ner gräslöken. Blanda samman citronskal, citronsaft, olivolja och salt.  Vänd ner i salladen.

Värm olja i en panna på hög värme och stek kotletterna i 1 minut på varje sida. Sänk till medelvärme och stek kotletterna ytterligare 3–4 minuter på varje sida. Servera kotletterna nystekta med bakade jordärtskockor, blomkålssallad och salsa.

Receptet är skapat av Casper Sobczyk.

Casper Sobczyk

Receptet är skapat av Casper Sobczyk

Casper Sobczyk, kocken bakom den världsberömda smörbiffen, har ett långt gastronomiskt CV. Han är kanske mest känd från skärmen på Go’ morgen- og Go’ aften Danmark eller som den tidigare kocken på Hotel Marienlyst och på Bistro PanPan i Zoologisk Have. Han är känd för sin autentiska matlagning och sin unika repertoar som omfattar både avancerad gastronomi och det folkliga.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen