Rosmarinkryddad fläskkotlett med citrondressing, broccoli och ost

Rosmarinkryddad fläskkotlett med citrondressing, broccoli och ost är en otroligt snabblagad ”piatto unico”. Det vill säga en komplett rätt, upplagd på en och samma tallrik. Nystekta, aromatiska kotletter serverade som på en trattoria i Rom, med krispig broccoli och fyllig parmesan.

Ingredienser

4 personer

4 kotletter med ben á 250 g
1 tsk fint salt
½ tsk nymalen peppar
1 stor kvist rosmarin eller 1 msk torkad
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
4 msk olivolja

Citrondressing:
2 citroner
2 msk olivolja

Ångad broccoli:
250 g broccoli
2 tsk grovt salt

Till servering:
50 g hård ost, parmesan eller Västerbottensost
1 baguette
malen vitpeppar från kvarn

Gör så här

Torka kotletterna med hushållspapper och gnid in dem ordentligt med salt och peppar på båda sidor. Låt dem dra i 15 minuter. Skölj citronerna och skär dem i halvor. Skölj rosmarinkvisten och skala och krossa vitlöksklyftorna.

Värm 1 msk smör och 1 msk olivolja vardera i två pannor. Lägg ner citron, rosmarin och vitlök. Bryn kotletterna i 1 minut på varje sida på hög värme. Fettet ska vara så varmt att det fräser när du lägger i köttet. Sänk sedan värmen och stek kotletterna i 15–20 minuter. Vänd dem fler gånger. Köttet är färdigstekt när det inte är rött vid benet och innertemperaturen är 70°. Lägg kotletterna på en tallrik att vila.

Citrondressing: Ta upp citronhalvorna ur stekpannan när snittytan har blivit hård och karamelliserad. Pressa ut saften i en skål och blanda samman med samma mängd olivolja, ca 2 msk. Krydda dressingen med salt och peppar.

Ångad broccoli: Dela broccolin i buketter och skär stjälken i centimeterstora skivor. Lägg alltihop i en tjockbottnad sauteuse eller stor gryta med en liten skvätt vatten. Ju mindre vatten desto bättre. Broccolin släpper ifrån sig sin naturliga fukt när den värms upp, och detta räcker för att ånga den i. Tillsätt grovt salt och ånga broccolin under lock tills den blir mjuk.

Servering: Riv osten. Värm baguetten och skär upp den. Skär loss köttet från benet på kotletterna, skär dem i skivor på en halv centimeter och fördela köttet på serveringstallrikar. Häll lite citrondressing på varje kotlett, täck kotletterna med den ångade broccolin, häll på mer citrondressing och toppa med riven ost. Avsluta med färskmalen peppar. Servera med ljummen baguette.

Daniel Crespi

Receptet är skapat av Daniel Crespi

Daniel Crespi är krögare för ett helt litet gastrokvarter i Gamla Stan i Stockholm, med krogar som Djuret och La Ragazza. Daniel har arbetat i restaurangbranschen i ungefär trettio år och har lång erfarenhet som både kock och sommelier. Du kan följa och inspireras av Daniels matlagning på instagram. »Här hittar du alla Daniel Crespis recept för Svenskt Kött.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen