På plåten: fläskkotlett med crunch på äpple och pumpafrön med honungs- och senapsrostade rotfrukter | Svenskt Kött

På plåten: fläskkotlett med crunch på äpple och pumpafrön med honungs- och senapsrostade rotfrukter

På plåten: fläskkotlett med crunch på äpple och pumpafrön med honungs- och senapsrostade rotfrukter

Fläskkotlett med crunch är en rätt där äpple, senap och honung är goda kamrater till griskött, och där köttet får sällskap av alla smakerna. Köttet serveras på en bädd av rostade rotfrukter med en fräsch glaze. Allt tillagas i ugnen på samma plåt, både gott och praktiskt.  

Ingredienser

4 personer

Fläskkotlett med crunch:
400 g fläskkotlett med ben 
1 msk rapsolja (till stekning) 

Rostade rotfrukter:
2–3 palsternackor, i grova tärningar
2 morötter, i grova tärningar
200 g rotselleri, i tärningar
2 rödlökar, i klyftor 

Honungs och senapsglaze:
3 msk olivolja
1 msk dijonsenap
1 msk flytande honung  

Vispad crème fraiche:
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
malen svartpeppar från kvarn
ev 2 msk senap 

Du behöver också:
elvisp

Crunch på äpple och pumpafrön:
½ dl pumpafrön 
2 röda äpplen, i små tärningar
1 liten knippa färsk timjan, repad 

Gör så här

Värm ugnen till 200°CLägg tärningarna av rotfrukter på en plåt tillsammans med lökklyftorna. Blanda samman olivolja, senap, honung, salt och svartpeppar till glaze i en skål. Häll glazen över grönsakerna och blanda väl med händerna. Ställ in i ugnen och rosta i ca 20 min  

Torka av fläskkotletterna ordentligt med hushållspapper. Salta och peppra och stek dem sedan på hög värme i olja i cirka 1 minut på varje sida. De behöver bara få lite färg. Ta ut plåten med rotfrukter från ugnen, lägg på kotletterna och skeda över fettet från stekpannan. Ställ in i ugnen ytterligare 15–20 minuter eller tills kotletterna får innertemperatur 63°C. 

Vispad crème fraiche: Vispa crème fraichen fluffig med elvisp och krydda med salt, peppar och eventuellt lite senap.  

Crunch  äpple och pumpafrön: Rosta pumpafröna i torr stekpanna på medelvärme. Ta av från värmen och blanda samman med äppeltärningarna och timjan.  

Servering: Låt köttet svalna lite och skär det sedan i skivor. Strö över crunch och servera med vispad crème fraiche 

FLER RECEPT

Rulla till toppen