Southern fried griskind med honungs- och senapsdipp

Southern fried griskind med honungs- och senapsdipp kan serveras som smårätt, förrätt eller som en del av en buffé. I det här receptet torrmarinerar vi griskinderna över natten innan de konfiteras, paneras och friteras. De friterade griskinderna serveras med en härlig dressing på honung och senap att dippa i.

Ingredienser

8 personer, som förrätt

800 g griskinder, ansade

Kryddblandning:
4 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 krm stött stjärnanis
1 krm malen spiskummin
1 krm paprikapulver

Till konfitering:
1 kg ankfett, ev. blandat med grisfett

Kryddmjöl:
1 ½ dl vetemjöl
1 dl panko
2 msk lökpulver
1 krm paprikapulver
1 tsk espelettepeppar eller en blandning av chili och paprika
1 tsk malen spiskummin
½ tsk vitlökspulver
1 tsk salt

Äggpanering:
3 äggvitor
1 dl kärnmjölk
3 dl yoghurt

Till fritering:
1 liter olja

Honungs och senapsdressing:
¾ dl honung (100 g)
0,9 dl senap (100 g)
1 msk pressad citronsaft
½ tsk salt

Gör så här

Blanda samman alla kryddor till kryddblandningen och massera in den i köttet. Lägg över i en plastpåse och låt marinera i en fryspåse i kylskåp över natten.

Konfitering: Starta 3 ½ timme innan du ska servera kinderna. Smält fettet i en 3-litersgryta och lägg i kinderna en åt gången så att de täcks av ankfettet. Skruva ner värmen till låg. Fettet får inte koka, endast småsjuda. Låt kinderna konfitera i ca 2 timmar. Ta upp en kind och kontrollera om köttet är mört. Innertemperaturen ska vara 60–62°. Ta av grytan från värmen och låt det vila i fettet tills det har nått rumstemperatur (ca 1 timme).

Honungs och senapsdressing: Mät upp honung, senap, citronsaft och salt i en hög skål och blanda dem med en stavmixer.

Kryddmjöl: Häll mjölet och pankon i en djup tallrik. Rör ner lökpulver, paprikapulver, espelettepeppar, spiskummin, vitlökspulver och salt.

Äggpanering: Blanda samman äggvitor, kärnmjölk och yoghurt i en annan djup tallrik.

Vänd först de konfiterade kinderna i tallriken med äggpaneringen och sedan i kryddmjölet. Häll oljan till fritering i en tjockbottnad 2-litersgryta och värm den till ca 170°. Fritera det panerade köttet lite år gången, tills de är spröda och gyllenbruna. Lägg dem att rinna av på hushållspapper.

Servering: Lägg de friterade kinderna i en vacker skål och servera med honungs och senapsdressingen som dipp.

Receptet är framtaget av danska kocken Mette Dahlgaard.

Mette Dahlgaard

Receptet är skapat av Mette Dahlgaard

Mette Dahlgaard är gastronomisk chef på Gemys, Nimb Grønne hjørne intill Glassalen i Tivoli. När hon utbildades på Aarstiderna, var hon med och utvecklade matlådans föregångare och hon har aldrig tvivlat på att kött bör vara ett tillbehör till grönsakerna och inte tvärtom.

FLER RECEPT

Rulla till toppen