Traditionell svensk lapskojs innehåller ofta saltat nötkött, potatismos och kryddor. I det danska köket är lapskojs känd som skipperlabskovs och tillagas med kött, vitkål och potatis. Det här är ett danskt recept på lapskojs på griskind med vitkål och potatis som serveras med rödbetor, rågbröd och pepparrot.
Lapskojs på griskind med vitkål och potatis
Ingredienser
4 personer
400 g griskind
2 gula lökar
400 g potatis
400 g vitkål
kryddpåse (svartpepparkorn, lagerblad, rosmarin, timjan, persilja i ett kaffefilter som du binder ihop med snöre)
50 g smör
3 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
2 msk finhackad persilja
2 msk riven pepparrot
Till servering:
6 skivor danskt rågbröd
25 g kallt smör
250 g inlagda rödbetor
Gör så här
Avlägsna den vita hinnan på griskinderna och dela dem i halvor. Lägg köttet i en gryta med kokande vatten och låt dem koka i 20 minuter. Skumma ett par gånger. Sila av kokspadet från köttet i en skål.
Skär lök, potatis och vitkål i bitar av samma storlek som köttet. Varva lök, potatis, kött och kål i en ren gryta. Häll på av kokspadet tills det täcker. Ställ grytan på spisen och koka upp. Lägg ner kryddpåsen och sänk värmen till låg. Låt lapskojsen sjuda under lock i ca 1 timme eller tills köttet är mört.
Lyft bort kryddpåsen och sila bort häften av kokspadet i en skål. Tillsätt smöret och rör ihop lapskojsen med en trägaffel. Krydda med salt och peppar. Använd kokspadet till att justera lapskojsen till önskad konsistens, som ett tjockt potatismos.
Servering: Lägg upp lapskojsen i varma, djupa tallrikar. Toppa portionerna med med persilja och pepparrot. Servera med inlagda rödbetor och rågbröd som bres med kallt smör.
Receptet är skapat av William Milsted.
Receptet är skapat av William Milsted
William Milsted utbildades till kock på Claus Meyer 2010 och har redan arbetat på restauranger över hela världen. Han har undervisat i kreativt tänkande inom gastronomi och lagar alltid mat utifrån devisen att god mat kan vara mer än bara råvaror, tekniker och snygga anrättningar.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Rödvinsbrässerad ox- och griskind med tryffelpotatispuré och senapspicklad kålrot
Bräserad griskind med broccoli och persiljepanko
Bratwurst på surdegsbröd med senapsglaserad vitkål
Ribollita på griskind med kål, bönor och saltad citron
Southern fried griskind med honungs- och senapsdipp
Köttgryta på högrev med rosmarin och vitkål