Konfiterad griskind med senapsdressad kålsallad | Svenskt Kött

Konfiterad griskind med senapsdressad kålsallad

Konfitera är en gammaldags metod som går ut på att kött saltas in och sedan tillagas i fett. Griskinder är en styckningsdetalj som passar perfekt för den här tillagningsmetoden. En griskind väger ca 500 g före tillagning och räcker lagom till 2 personer. Här serverar vi köttet med en läcker kålsallad. 

Ingredienser

4 portioner

2 griskinder, ca 1 kg
1 ½ tsk salt
svartpeppar 
1 msk smör

6 dl – 1 liter neutral rapsolja (mängden beror på hur trång kastrullen är)

1 msk rosmarin, torkad

2 lagerblad

1 msk timjan, torkad

3 msk äppelcidervinäger

1 gul lök, skuren i klyftor

3 vitlöksklyftor, hackade

Kålsallad:
400 g brysselkål, ansad
200 g savojkål, ansad
1 gul lök, strimlad

1 äpple, urkärnat och skuret i klyftor

2 msk smör 

Senapsdressing: 
2 msk äppelcidervinäger

1 msk fransk senap

1 tsk honung

1 tsk timjan, torkad

1 krm svartpeppar, nymalen

½ tsk salt

1 dl rapsolja

Gör så här

Strö salt över griskinderna och lägg dem i en skål. Täck med plastfolie och låt stå ca 1 timme.

Smält smöret i en kastrull, lägg ner köttet och häll på rapsolja så att det täcker. Tillsätt kryddor, vinäger, lök och vitlök. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud sakta utan lock i ca 1 timme. Lyft upp köttet som ligger närmast bottnen några gånger så att det inte bränner fast. Låt köttet svalna.  

Koka upp lättsaltat vatten och förväll brysselkålen i saltat vatten. Skär savojkålsbladen i bitar och förväll även dem. Låt de båda kålsorterna rinna av i ett durkslag och lägg dem sedan i en skål med iskallt vatten. Den snabba nedkylningen gör att den gröna färgen bevaras bättre. Sila bort vattnet när kålen har kallnat.

Kålsallad:
Fräs löken tills den är mjuk och genomskinlig, tillsätt äppelklyftorna, fortsätt att fräsa tills de är mjuka. Halvera brysselkålshuvudena och blanda ner dem i röran tillsammans med savojkålsbladen. Låt allt bli varmt. Blanda samman ingredienserna till dressingen och vänd ner den i de varma grönsakerna

Servering:
Lyft upp griskinderna ur oljan. Stek dem eller grilla dem i grillpanna så att de får färg. Skär upp i skivor och strö över flingsalt. Lägg upp salladen i varma djupa tallrikar och toppa med köttet.

Tips:
Griskinderna kan även tillagas i ugn på 125˚. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen