Falukorv i ugn med senap, ost och äpple | Svenskt Kött

Falukorv i ugn med senap, ost och äpple

Falukorv i ugn med senap, ost och äpple

Falukorv i ugn är en av våra mest klassiska husmansrätter. Denna falukorv i ugn med senap, ost och äpple är en enklare variant där man kan använda svenska råvaror. Här fylls falukorven med varannan skåra ost och varannan äpple. Välj gärna svenska äpplen som dessutom smakar mer.

Kom ihåg att alltid välja svenskt kött när du handlar i matbutiken – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige.

Ingredienser

4 personer

Falukorv i ugn:
2 gula lökar
smör
800g falukorv
senap
1 rött äpple
ca 10–15 skivor ost
salt, svartpeppar
timjan

Potatismos:
1 kg mjölig potatis
salt
1 tsk lökpulver
3–4 dl mjölk

Gör så här

Ställ in en ugnsform lagom stor att rymma korven i ugnen. Värm ugnen till 225°C.

Skala och hacka löken. Ta ut formen och lägg i en stor klick smör. Låt dem smälta, lägg i löken och blanda runt den i smöret. Salta ett varv. Ställ in formen med löken i 10 minuter.

Skär snitt in mot mitten, men inte hela vägen in, med cirka 1,5 cm mellanrum utmed hela utsidan av korven. Bre senap i varje skåra. Kvarta, kärna ur och skiva äpplet tunt. Hyvla osten. Varva en ostskiva och två äppelkvartar i varje korvskåra. Hacka resterande äpple.

Ta ut formen och strö över äpplet. Lägg korven ovanpå och ställ in formen i 30 minuter.

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatisstöt. Rör i lökpulver. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i mjölk vartefter till önskad konsistens. Smaka av med salt.

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen