Pork miso ramen med vitlöksstekta räkor och sojamarinerade äggulor

Denna Pork miso ramen med vitlöksstekta räkor och sojamarinerade äggulor serveras med spänstiga nudlar, krämiga äggulor och söta räkor. Helt enkelt en snabbresa till nattamaten i Tokyo. En härlig buljong på grisfötter och miso blir rik på umami, och får små, små pärlor av fett.

Att välja lite mer udda och mindre kända köttdetaljer är inte bara ett bra sätt att variera sig och göra menyn mer spännande – det är också ett sätt att bidra till användning av hela djur, från nose to tail, eller nos till svans som vi säger på svenska.

Ingredienser

4 personer

Fläskbuljong:
5 grisfötter
2 gula lökar, i halvor
4 färska champinjoner
4 vitlöksklyftor, skalade
50 g färsk ingefära, skalad
4 msk vit misopasta
4 msk röd misopasta
salt

Sojamarinerade äggulor:
½ dl japansk soja
½ dl mirin
8 äggulor

Vitlöksstekta räkor:
10 vitlöksklyftor, skalade och krossade
1 spansk peppar, finstrimlad
20 stora räkor utan skal, till exempel kungsräkor
neutral rapsolja

Till servering:
250 g ramennudlar
4 salladslökar, strimlade
4 msk sesamfrön, rostade
4 msk chiliolja

Gör så här

Fläskbuljong: Värm ugnen till 250°. Dela grisfötterna på längden, lägg dem i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp vattnet och stäng av värmen när det börjar koka. Ta upp grisfötterna och skölj dem under under rinnande kallt vatten. Lägg grisfötterna på en plåt tillsammans med lök, champinjoner, vitlöksklyftor och ingefära. Ställ in plåten i ugnen och rosta i 35 minuter.

Ta ut plåten och lägg över grisfötter och grönsaker i en kastrull. Fyll upp med vatten. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud cirka 10 timmar. Fyll på med mer vatten om det behövs under tiden. När buljongen har kokat klart ska det vara 2 liter buljong kvar. Sila buljongen genom en finmaskig sil och vispa ner misopastan. Krydda med salt.

Sojamarinerade äggulor: Blanda soja och mirin i en skål. Separera äggulorna från vitan och lägg ner dem i marinaden. De är krämiga och färdigmarinerade efter ca 10 timmar.

Servering: Koka nudlarna i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Hetta upp en stekpanna med matolja. Stek vitlöksklyftorna och chilin i cirka 2 minuter. Tillsätt räkorna och stek dem klara, ca 2 minuter. Fördela buljongen i 4 serveringsskålar. Lägg ner de kokta nudlarna och toppa med marinerade äggulor, vitlöksstekta räkor, salladslök, sesamfrön och chiliolja.

Tips

Äggvitorna som blir över går bra att använda till maräng.

Daniel Crespi

Receptet är skapat av Daniel Crespi

Daniel Crespi är krögare för ett helt litet gastrokvarter i Gamla Stan i Stockholm, med krogar som Djuret och La Ragazza. Daniel har arbetat i restaurangbranschen i ungefär trettio år och har lång erfarenhet som både kock och sommelier. Du kan följa och inspireras av Daniels matlagning på instagram. »Här hittar du alla Daniel Crespis recept för Svenskt Kött.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen