Caesarsallad med pluma

Caesarsallad med pluma

En klassisk caesarsallad görs med kyckling, romansallad och den klassiska caesardressingen som smaksätts med sardeller. Här hittar du en uppdaterad caesarsallad med pluma – alltså kött av gris. Pluma, som också kallas för kotlettkappa, sitter framtill, ovanpå grisens rygg. Alltså ovanpå kotletten. Denna tunna och fina detalj har insprängt fett och en kappa som smälter ner när köttet grillas, vilket ger den en underbart god smak. Trots detta är denna detalj omtyckt även av dem som kanske inte föredrar fett på köttet.

Eftersom detaljen är tunn går den fort att tillaga. Det gör den optimal att grilla till en härligt somrig caesarsallad. Börja med att grilla pluman på högre temperatur och sedan grilla klart den på lägre. Ingen annan smaksättning är salt och peppar behövs. Förbered gärna de andra tillbehören i förväg så är det bara att lägga upp i skålar och servera med den nygrillade pluman. Orkar du inte göra egen caesardressing finns det att köpa på flaska i matbutiken.

Ingredienser

4 personer

Krutonger:
4 skivor bröd
0,5 dl rapsolja
2 krm italiensk salladskrydda
2 krm vitlökspulver
salt

Caesardressing:
1 dl Svecia eller parmesanost, riven
1 liten vitlöksklyfta
1 ägg
2 sardellfiléer
1 msk vitvinsvinäger
2 dl kallpressad rapsolja
salt, svartpeppar

Grillad pluma:
500g pluma
1 msk rapsolja
salt, svartpeppar

Övriga tillbehör:
1/2 rödlök
400g babyplommontomater
1 huvud romansallad
4 nävar rucola
100g Svecia eller parmesanost

Gör så här

Tärna brödet i centimeterstora tärningar. Värm oljan i en stekpanna och lägg i brödet. Skaka runt så det suger upp oljan. Pudra över vitlökspulver, italiensk salladskrydda och salt. Stek tills krutongerna fått yta. Låt svalna.

Lägg riven ost, pressad vitlök, ägg, sardellfiléer, vitvinsvinäger och rapsolja i en mixerbägare eller i en smal hög bunke. Sätt i en mixerstav till botten, starta den och lyft sakta till ytan. Smaka av med salt och peppar.

Värm grillen och lägg på pluman. Pensla båda sidorna med olja. Börja med att grilla köttet med tjockaste fettsidan nedåt. Grilla först på lite högre temperatur så att köttet får yta, dra sedan ned till lite lägre. Vänd köttet då och då så det får jämn värme. Grilla till en innertemperatur på 70°C. Låt köttet vila i 5 minuter, skiva det sedan tunt.

Hacka rödlöken, halvera tomaterna och strimla romansalladen. Grovhacka rucolan. Blanda allt i en skål med köttet. Hyvla över ost med en osthyvel och servera med krutonger och caesardressingen.

Tips: orkar du inte göra egen caesardressing går det att köpa färdig på flaska.

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen