Tortilla med fläsklägg och kryddig butternut

Oftast köper vi rimmad fläsklägg, men har du tur kan du få tag i färsk. Den blir väldigt god när den bakas i ugn och här bakar vi den samtidigt som pumpan. Här serveras det som en tortilla med fläsklägg och kryddig butternut samt färska örter. Det här är en rätt där du kan ta vara på det du har hemma – helt enkelt använda de rester som du har liggande. Exempelvis kan du variera både grönsaker, lök och kött med det du har att tillgå. I detta recept kan man använda färdiga tortillabröd, eller baka egna efter receptet längst ner.

08

Ingredienser

4 personer

1 kg färsk fläsklägg
2 tsk salt
½ tsk malen vitpeppar
1 tsk torkade enbär

Kryddig butternutpumpa:
1 butternutpumpa, tvättad
½ gul eller röd chili, fint strimlad
1 kruka färsk koriander, fint strimlade blad
1 rödlök, fint strimlad
1 lime, saften
2 tsk salt

Till servering:
tortillabröd
färska örter (ex persilja, körvel eller mynta)

Gör så här

Skåra svålen på läggen med en vass kniv. Gnid in med salt, peppar och krossade enbär. Lägg köttet i en långpanna och ställ in i kall ugn. Häll lite vatten i botten på pannan. Lägg butternutpumpan i en annan ugnssäker form och ställ in den bredvid köttet. Sätt ugnen på 160° och baka den tillsammans med fläsklägget tills den är helt mjuk, i ca 1 timme.

Ta ut pumpan och låt den svalna något. Dela den på mitten och ta bort kärnor och skal. Lägg fruktköttet i en skål och mosa lätt. Tillsätt chili, rödlök och koriander, färskpressad limesaft och salt.

Fortsätt att tillaga köttet i sammanlagt ca 3 timmar. Köttet är färdigt när det lätt kan lossas från benet, innertemperatur 75°. Låt köttet svalna och plocka sedan köttet från benet.

Servering: Lägg upp två tortillabröd på varje tallrik och lägg en stor sked kryddig butternutpumpa på varje. Överst lägger du småbitar av fläsklägget och dekorerar sedan med koriander och andra färska örter.

Receptet är skapat av danske kocken Mette Dahlgaard.

Så här gör du egna tortillabröd:

8 bröd

3 ¾ dl vatten
1 tsk salt
3 dl Maseca majsmjöl (170 g)

Häll vatten och salt i en tjockbottnad gryta. Koka upp och rör ner 1 ½ dl av majsmjölet och rör ihop till en tjock deg. Ta grytan från värmen och låt degen vila lite. Ta sedan upp den och knåda in av resterande mjöl, lite i taget, tills det inte klistrar fast i underlaget. Packa in tortilladegen i plastfolie och låt den vila i kylen i 1 timme.

Dela sedan upp degen i 8 bitar och kavla ut dem tunt mellan två bakplåtspapper.

Stek tortillabröden i en mycket varm och torr panna i ca 2 minuter på båda sidor. Svep in bröden i en kökshandduk och lägg i en plastpåse till servering.

Maseca majsmjöl är mjöl som gjorts på majs som syrats i pressad limesaft och sedan malts. Köp i specialbutik eller via nätet.

 

Tips!

Vill du vara säker på att fläskläggen du köper är svenska kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Mette Dahlgaard

Receptet är skapat av Mette Dahlgaard

Mette Dahlgaard är gastronomisk chef på Gemys, Nimb Grønne hjørne intill Glassalen i Tivoli. När hon utbildades på Aarstiderna, var hon med och utvecklade matlådans föregångare och hon har aldrig tvivlat på att kött bör vara ett tillbehör till grönsakerna och inte tvärtom.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen