Värm ugnen till 175˚. Skär levern i centimeterstora bitar. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs löken blank och genomskinlig på låg värme. Ta upp löken och låt den svalna. Montera kniven i matberedaren.
Skär ansjovisfiléerna och köttet i små bitar. Lägg dem i matberedarens skål tillsammans med lever, lök, ägg, mjöl, smör och kryddor. Kör maskinen och tillsätt grädden i en tunn stråle genom matarröret. Mixa tills smeten är slät.
Stek ett prov av smeten i smör i en stekpanna, smaka av och justera kryddningen med salt och kryddor.
Ställ in en långpanna i nedre delen ugnen. Häll pastejsmeten i en smord ugnssäker form och ställ den i långpannan. Fyll på med vatten i långpannan och grädda pastejen i vattenbad till innertemperatur 72˚, ca 1 timme.
Låt pastejen svalna och kyl den sedan. Servera pastejen som smörgåspålägg eller som rätt på julbordet.
Tips:
Smeten kan hällas i mindre folieformar och frysas in.