Ugnsbakad leverpastej | Svenskt Kött

Ugnsbakad leverpastej

Riktigt gott är det med leverpastej som man gjort själv. Det är faktiskt inte svårt alls, och tar inte lång tid. Gräddningstiden är 1 timme, men under tiden kan du göra annat. Servera som pålägg eller bjud den härliga pastejen direkt ur en snygg form på julbordet. 

Ingredienser

Mängd: 1 pastej

500 g grislever, putsad
1 gul lök, finhackad

smör till stekning
25 g ansjovisfiléer (3–4 st)
200 g bog eller karré av gris, benfri
3 ägg
1 dl vetemjöl
2 msk smör
2 tsk torkad mejram
2 ½ tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
2 ½ dl vispgrädde

Du behöver också:
matberedare med kniv

Gör så här

Värm ugnen till 175˚. Skär levern i centimeterstora bitar. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs löken blank och genomskinlig på låg värme. Ta upp löken och låt den svalna. Montera kniven i matberedaren.

Skär ansjovisfiléerna och köttet i små bitar. Lägg dem i matberedarens skål tillsammans med lever, lök, ägg, mjöl, smör och kryddor. Kör maskinen och tillsätt grädden i en tunn stråle genom matarröret. Mixa tills smeten är slät.

Stek ett prov av smeten i smör i en stekpanna, smaka av och justera kryddningen med salt och kryddor.

Ställ in en långpanna i nedre delen ugnen. Häll pastejsmeten i en smord ugnssäker form och ställ den i långpannan. Fyll på med vatten i långpannan och grädda pastejen i vattenbad till innertemperatur 72˚, ca 1 timme.

Låt pastejen svalna och kyl den sedan. Servera pastejen som smörgåspålägg eller som rätt på julbordet.

Tips:
Smeten kan hällas i mindre folieformar och frysas in.

FLER RECEPT

Rulla till toppen