Det här är en underbar, grov leverpastej, bakad i ugn, som du kan använda som smörgåspålägg eller ställa fram på julbordet. Så här gör du julmaten från grunden.

Det här är en underbar, grov leverpastej, bakad i ugn, som du kan använda som smörgåspålägg eller ställa fram på julbordet. Så här gör du julmaten från grunden.
500 g grislever
100 g späck, finhackat
1 ägg
1 gul lök, finhackad
3 msk (45 g) smör
3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 ½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk mejram, torkad
2 msk ljus sirap
Du behöver också:
matberedare
plastfolie
ugnssäker form som rymmer 1 ½ liter
Värm ugnen till 120˚. Ställ in en liten långpanna på ugnsgallret och fyll den till hälften med hett vatten. Klä formen med plastfolie.
Mal levern i köttkvarn eller skär den i små kuber och finhacka den i en matberedare. Blanda ner späcket och knäck ner ägget, och kör maskinen några sekunder till.
Fräs löken i smöret i en kastrull. Löken ska bli blank och genomskinlig, den ska inte få färg. Strö över mjölet, rör om, tillsätt mjölk, grädde, salt, peppar, mejram och sirap. Värm under omrörning tills det blir tjock sås. Kyl genom att sänka ner kastrullen i en skål med kallt vatten.
Blanda samman såsen med leverblandningen till en homogen smet.
Häll smeten i formen och täck med plastfolie. Baka pastejen i vattenbad 1−1 ½ timme, eller tills innertemperaturen är 72˚.