Bakad potatis med yoghurt, krispigt fläsk, persiljeolja och rödlök

Bakad potatis med yoghurt, krispigt fläsk, persiljeolja och rödlök är en enkel middagsrätt som passar när man vill ha något enkelt men festligt till middag. Bakad potatis är ju en riktigt klassiker. Här får den ett nytt liv med goda smaker i form av krispigt fläsk, syrlig yoghurt och goda tillbehör.

Ingredienser

4 personer

4 stora bakpotatisar
350 g rimmat sidfläsk, i kuber om 2 x 2 cm
½ tsk salt

Syrad rödlök:
1 rödlök, strimlad
4 msk äppelcidervinäger
½ tsk salt

Grönkålssallad:
1 kruka persilja, 20 g, plockade blad
20 g mandlar
1 dl olivolja
salt och nymalen peppar
4 grönkålsblad, finhackade

Tillbehör:
4 dl naturell matyoghurt
50 g riven parmesan eller Västerbottensost

Gör så här

Tvätta potatisen, lägg i en ugnssäker form och ställ in i kall ugn. Sätt ugnen på 180° och låt potatisarna stå inne ca 1 timme, eller tills de är mjuka rakt igenom.

Hetta upp en panna till hög värme och bryn fläsket. Sänk temperaturen till medel och låt steka i ytterligare ca 15 minuter tills fettet har smält ut och köttet är helt krispigt. Salta lätt. Ta upp köttet ur pannan, lägg på hushållspapper att rinna av och håll det varmt.

Syrad rödlök: Lägg den skivade löken i en skål, strö på salt och droppa över vinäger och vänd runt.

Grönkålssallad: Lägg persiljebladen, mandlar, olja, salt och peppar i skålen till en mixer eller matberedare.  Mixa till en tjock olja. Lägg grönkålen i en skål och häll persiljeoljan över.

Servering: Skär ett kryss i ovansidan på potatisarna. Tryck försiktigt så att de öppnas. Toppa potatisen med med yoghurt, krispiga varma fläskbitar, rödlök och riven ost. Servera kålsalladen vid sidan av.

FLER RECEPT

Rulla till toppen