Stekt fläsk med löksås | Svenskt Kött

Stekt fläsk med löksås

Enkla middagen: stekt fläsk med löksås

Stekt fläsk med löksås är en riktigt klassisk husmansrätt. Här serveras mjukstekt lök i en krämig gräddsås tillsammans med knaprigt fläsk. Att laga denna middagsrätt är enkelt; allt du behöver göra är steka ihop löksåsen sedan och steka fläsket. Servera med kokt potatis. En enkel sallad till kan också passa bra såväl som lingon.

Rimmat fläsk, som också säljs som rimmat stekfläsk, kommer från grisens sida och är saltare tack vare rimningen. Kan du inte få tag i rimmat fläsk går det att göra själv av hel fläsksida.

Ingredienser

4 personer

Löksås:
1 gul lök
1 röd lök
2 salladslökar
2 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde
½ msk soja
salt och svartpeppar

Stekt fläsk:
600 g rimmat fläsk i tjocka skivor
svartpeppar

Till servering:
1 kg kokt potatis
1 dl hackad persilja

Gör så här

Skala och skär löken i tunna skivor. Skiva salladslök tunt, lägg det gröna hacket åt sidan. Hetta upp smör och stek löken mjuk i 4–5 minuter. Lägg i det gröna hacket. Tillsätt mjöl och stek i en minut till. Häll på lite mjölk i taget, tillsätt grädde och en skvätt soja och låt såsen sjuda på låg värme tills den tjocknat. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Stek fläsket i lite smör i stekpanna så det får en fin krispig yta. Peppra lite.

Lägg upp potatis och löksås på tallrikar. Lägg på fläsket och strö över persilja.

Det här receptet lagas i videon ”Varför äter vi gris i Sverige?” Se den här 👇

Johanna Westman

Receptet är skapat av Johanna Westman

Johanna Westman är TV-kock och har författat av kokböcker för såväl barn som vuxna i över 20 år. Hon driver också Mosebacke Matstudio, med kurser, events och catering.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen