Stekt blodpudding

Stekt blodpudding i stekpanna och i ugn

Stekt blodpudding är en av de snabbaste maträtterna som finns. Tricket när man ska steka blodpudding på rätt sätt är att göra det i rikligt med smör i en stekpanna, först på lite högre värme och sedan på låg värme. Då blir skivorna perfekt genomstekta medan ytan blir frasig och krispig.

Det går så klart även att steka blodpudding i ugn. Lägg skivorna i en smord långpanna som sätts in i 225°C i övre delen av ugnen. Ugnsstek blodpuddingen i cirka 5 minuter och vänd skivorna en gång. Låt dem gå längre om du vill ha dem knaprigare. Alla ugnar är också olika effektiva så tiden kan variera.

Bästa tillbehören till blodpudding

De klassiska tillbehören till stekt blodpudding är att servera stekt fläsk eller bacon samt rårörda lingon eller lingonsylt. Det är även gott med grovt riven vitkål eller kokt potatis. Många äter blodpudding till middag, men det passar precis lika bra med en skiva till en riktigt lyxig frukost med bacon och stekt potatis.

Vill du göra egen blodpudding? Kolla in vårt recept på hemlagad blodpudding.

Ingredienser

4 portioner

500 g blodpudding
2 msk smör

Till servering:
rårörda lingon eller lingonsylt
grovt riven vitkål

Gör så här

I stekpanna: Skär blodpuddingen i ½–1 cm tjocka skivor. Hetta upp en stekpanna och smält rikligt med smör. Lägg i skivorna och sänk till låg värme. Stek blodpuddingen i 2–4 minuter per sida.

I ugn: Lägg skivorna i en smord långpanna som sätts in i 225°C i övre delen av ugnen. Ugnsstek blodpuddingen i cirka 5 minuter och vänd skivorna en gång. Låt dem gå längre om du vill ha dem knaprigare. Alla ugnar är också olika effektiva så tiden kan variera.

Servera med lingon och råriven vitkål.

Visste du att en halv portion blodpudding (75 g) innehåller dagsbehovet av järn för flickor och kvinnor mellan 15–50 år. För att få i dig samma mängd järn från spenat, som räknas som en järnrik grönsak, måste du äta 750 gram. Alltså nästan ett kilo! Passa på att nyttja den så kallade köttfaktorn, som stimulerar järnupptaget, när du äter blodpudding. Servera till exempel bacon eller bräckt skinka till blodpuddingen. Då hjälper det kroppen att ta upp järnet från blodpuddingen.

FLER RECEPT

Rulla till toppen