Hemlagad blodpudding

Det blir allt mer populärt med ’nose to tail’-matlagning, det vill säga att det blir viktigt att ta tillvara allt som varje djur kan ge, även innanmat och blod. Förr var det en självklarhet, och kanske är det snart så igen? Här kommer receptet på hemlagad blodpudding.

Ingredienser

2 kg (räcker till 12 portioner, serveringsportion 150 g)
1 liter grisblod
5 dl svagdricka eller lättöl
8 dl grovt rågmjöl
1 gul lök, hackad
150 g smör
1 msk salt
½ tsk malen kryddnejlika
1 ½ tsk malen kryddpeppar
1 ½ tsk malen vitpeppar
2 tsk torkad mejram eller timjan
½ dl sirap

Till formarna:
smör
ströbröd

Du behöver också:
2 formar, 1 ½ liter
smörpapper

Gör så här

Tina blodet i kylskåp 8−10 timmar. Värm ugnen till 200°C.

Sila blodet och blanda det med svagdricka eller öl. Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning. Fräs löken i lite av smöret och blanda ner i smeten. Smält sedan resten av smöret och blanda ner. Tillsätt salt, nejlika och peppar. Smula ner örtkryddan och häll i sirapen.

Stek ett prov av smeten i ej för varm stekpanna och smaka av. Justera eventuellt kryddningen.

Häll smeten i smorda, bröade formar upp till ⅔. Ställ dem i en långpanna, täck formarna med smörpapper. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna. Grädda i vattenbadet 1−1 ¼ timme.

Pröva med en provnål, som ska kännas torr, om puddingen är färdig. Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp.

Grisblod är beställningsvara och köps oftast djupfryst. Beställ blodet i god tid. Blodpuddingen kan serveras nygräddad eller förvaras i kylskåp några dagar. Den kan också djupfrysas och förvaras i frysen i upp till 3 månader.

Tips! Smeten kan även användas till blodplättar: Smält fett i en stekpanna eller plättlagg. Lägg i 1 msk smet till varje plätt och grädda dem på båda sidor på ej för stark värme. Här hittar du recept på stekt blodpudding.

 

FLER RECEPT

Rulla till toppen