Tina blodet i kylskåp 8−10 timmar. Värm ugnen till 200°.
Sila blodet och blanda det med svagdricka eller öl. Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning. Fräs löken i lite av smöret och blanda ner i smeten. Smält sedan resten av smöret och blanda ner. Tillsätt salt, nejlika och peppar. Smula ner örtkryddan och häll i sirapen.
Stek ett prov av smeten i ej för varm stekpanna och smaka av. Justera eventuellt kryddningen.
Häll smeten i smorda, bröade formar upp till ⅔. Ställ dem i en långpanna, täck formarna med smörpapper. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna. Grädda i vattenbadet 1−1 ¼ timme.
Pröva med en provnål, som ska kännas torr, om puddingen är färdig. Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp.
Tips 1:
Grisblod är beställningsvara och köps oftast djupfryst. Beställ blodet i god tid. Blodpuddingen kan serveras nygräddad eller förvaras i kylskåp några dagar. Den kan också djupfrysas och förvaras i frysen i upp till 3 månader.
Tips 2:
Smeten kan även användas till blodplättar: Smält fett i en stekpanna eller plättlagg. Lägg i 1 msk smet till varje plätt och grädda dem på båda sidor på ej för stark värme.
»Stekt blodpudding