Råraka med krispigt fläsk, picklade grönsaker och pepparrotskräm | Svenskt Kött

Råraka med krispigt fläsk, picklade grönsaker och pepparrotskräm

Råraka med krispigt fläsk, picklade grönsaker och pepparrotskräm är riktig husmanskost när det är som bäst. Vem behöver löjrom när man har aromatiska dillpickles, knaprigt fläsk, krispig råraka och pikant crème fraiche? Men det är klart, har man löjrom så kan man ju peta på det också. En smörstekt råraka av potatis med krispigt fläsk och pickles. Perfekt fredagsmat! Lägg upp rårakorna på tallrikar och toppa dem med en hög krispigt sidfläsk, en hög dillpickles och en stor sked pepparots-crème fraiche. Toppa med plockad dill. Servera som lätt lunch eller liten supé. Picklesen behöver stå i kyl 12 timmar eller över natten. Även pepparrotskrämen mår bra att vila för servering, runt 1 timme, så ta med det i planeringen.

Ingredienser

4 personer

Dillpickles:
1 dl ättikssprit, 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1 msk dillfrön
150 g blomkål, i små buketter
1 morot, i tunna skivor
1 blekselleristjälk, i 1 cm-bitar
2 rödlökar, i tunna klyftor
1 kruka dill, 20 g, plockad

Pepparrotskräm:
2 dl crème fraiche
1 msk pressad citronsaft
¼ tsk salt
½krm malen svartpeppar
2 msk pepparrot, riven
1 kruka dill, 20 g, finklippt
1 kruka gräslök, 20 g, smått skuren

Råraka:
800 g fast potatis
smör
neutral rapsolja
salt och malen svartpeppar

Till servering:
400 g rimmat sidfläsk, strimlat
4 dillvippor

Gör så här

Dillpickles: Häll vatten, ättikssprit, socker och dillfrön i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och sjud tills sockret lösts upp. Lägg blomkål, morot, selleri och lök i en burk. Lägg på dillen. Häll den varma lagen över grönsakerna, låt svalna och ställ i kyl 12 timmar.

Pepparrots-crème fraiche: Blanda samman crème fraiche, citronsaft, salt och peppar. Vänd ner pepparrot, dill och gräslök. Ställ den i kylen någon timme före servering.

Krispigt fläsk: Stek fläsket länge på medelvärme tills det blir riktigt krispigt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

Råraka: Skölj potatisarna (skala dem inte) och torka av i en ren kökshandduk. Riv dem fint och krama ur vätskan ur den rivna potatisen. Krydda med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek 4 rårakor försiktigt på båda sidor. De ska bli genomstekta, frasiga och läckert bruna. Lägg upp rårakorna efter hand på varma tallrikar.

Servering: Toppa rårakorna med en hög krispigt fläsk, en hög dillpickles och en stor sked pepparrots-crème fraiche. Toppa med dill.

Daniel Crespi

Receptet är skapat av Daniel Crespi

Daniel Crespi är krögare för ett helt litet gastrokvarter i Gamla Stan i Stockholm, med krogar som Djuret och La Ragazza. Daniel har arbetat i restaurangbranschen i ungefär trettio år och har lång erfarenhet som både kock och sommelier. Du kan följa och inspireras av Daniels matlagning på instagram. »Här hittar du alla Daniel Crespis recept för Svenskt Kött.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen