Ärtor Française med knaperstekt fläsk och ugnsbakad potatis

Ärtor Française med knaperstekt fläsk och ugnsbakad potatis är en härlig vår- och sommarrätt som är lite lättare med massor av god smak. Smörstekta ärtor och salladsblad med citron balanserar fint smaken med rimmat stekt sidfläsk. Servera ugnsrostad potatis med rotselleri till.

Ingredienser

4 personer

400 g rimmat sidfläsk, grovstrimlat

Rostad potatis:
300 g små potatisar
400 g rotselleri, skuren i samma storlek som potatisen
1 msk neutral rapsolja
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Ärtor française:
2 gula lökar, grovhackade
1 msk smör
2 dl grönsaksbuljong
400 g djupfrysta ärtor eller 1 kg färska, spritade
25 g smör
2 hjärtsalladshuvuden, plockade blad
1 citron, finrivet skal och saft
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Till dekoration:
finklippt persilja

Gör så här

Värm ugnen till 200°. Tvätta potatisarna och vänd dem i olja, salt och peppar. Lägg selleri och potatis i en ugnssäker form och ställ in i ugnen. Baka i ca 45 minuter.

Värm en panna på medelhög värme och stek köttet gyllenbrunt och knaprigt. Lägg på hushållspapper att rinna av.

Värm smöret i en gryta på hög värme. Bryn löken väl och tillsätt sedan buljongen. Koka upp, sänk värmen till låg och låt sjuda i 7–8 minuter, tills löken är mjuk. Sila av buljongen från löken i grytan. Lägg tillbaka löken, lägg ner ärtorna och låt dem bli genomvarma. Tillsätt smöret. Vänd ner salladsbladen, citronskal, citronsaft, salt och peppar.

Servering: Lägg upp salladen med ärter och lök på varma tallrikar. Toppa med fläsket och servera med potatisen.

Receptet är skapat av Casper Sobczyk.

Casper Sobczyk

Receptet är skapat av Casper Sobczyk

Casper Sobczyk, kocken bakom den världsberömda smörbiffen, har ett långt gastronomiskt CV. Han är kanske mest känd från skärmen på Go’ morgen- og Go’ aften Danmark eller som den tidigare kocken på Hotel Marienlyst och på Bistro PanPan i Zoologisk Have. Han är känd för sin autentiska matlagning och sin unika repertoar som omfattar både avancerad gastronomi och det folkliga.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen