Ugnsbakad stor julskinka med ben

Den rekommenderade ugnstemperaturen för en stor, hel skinka är 125°.  Innertemperaturen har betydelse för skinkans hållbarhet. Om en stor, hel skinka konsumeras långsamt och lite i sänder är det skäl att steka den till 80° innertemperatur för bättre hållbarhet. Låt heller inte skinkan stå länge i rumstemperatur. Skär upp efter hand till julbordet.

Ingredienser

1 rimmad skinka 8−12 kg, med ben

Griljering:
2 äggulor
¾ dl senap
1 tsk senapsfrö
ströbröd eller sesamfrö
ev kryddnejlikor

Gör så här

Värm ugnen till 125°. Skölj skinkan under rinnande kallt vatten och torka av den. Skär ett kryss i svålen och stick in termometern där skinkan är som tjockast. OBS! Termometern får inte vidröra benet.

Lägg skinkan på stekgaller i en långpanna.

Stektiden är ca 1 timme 15 min per kilo, beroende på storlek och köttets begynnelsetemperatur. Följ med temperaturen på kötttermometern. Skillnaden mellan 70° och 80° innertemperatur märks i strukturen och smaken, men en stor skinka som ska räcka flera dagar, bör stekas till 80°.

Ta ut skinkan och skär bort svålen. Jämna till fettranden och torka av den noga. Nu är skinkan klar att kylas eller griljeras.

» Traditionell griljering av julskinka, senapsgriljering
» Senapsgriljering utan ströbröd hittar du här

Julskinkan ska vara svensk

Många tycker att julskinkan är det viktigaste för att det ska kännas som en riktig jul. Viktigt för många är också att julmaten är producerad i Sverige. Det kan du vara säker på genom att titta efter märkningen Från Sverige.

Hela skinkan på grisen består av flera muskler; innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. Till stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar. Vill du lära dig mer om julskinka? Här kan du läsa mer om julskinka.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top