Ugnsbakad julskinka

Så här tillagar du ugnsbakad julskinka. Du får också förslag på hur du kan griljera eller glasera skinkan. Här hittar du recept om du hellre vill koka julskinkan.

Ingredienser

1 rimmad skinka, 3−5 kg

Du behöver också:
köttermometer

Gör så här

Värm ugnen till 125°. Ta av plastpåsen från julskinkan men låt nätet sitta kvar. Spola av skinkan hastigt i kallt vatten.

Lägg skinkan i en ugnssäker form eller långpanna med svålen upp. Stick in köttermometern så att spetsen kommer mitt i skinkans tjockaste del.

Ställ in skinkan i ugnen på nedersta falsen och baka den i ugnen. Det tar ca 1 ¼ timme−2 timmar per kg/skinka. Julskinkan är klar när termometern visar 70°, då är skinkan riktigt saftig. Vid 72° grader är den perfekt, vid 75° är den väl tillagad.

Ta bort termometern. Klipp bort nätet när skinkan svalnat något. Dra bort svålen och jämna till fettkanten snyggt. Sila och spara skyn till doppspad eller i soppa. Späd med vatten om den är stark.

Kyl skinkan och förvara den i kylskåp. Om du vill griljera skinkan behöver du inte kyla den först.

Julskinkan ska vara svensk

Många tycker att julskinkan är det viktigaste för att det ska kännas som en riktig jul. Viktigt för många är också att julmaten är producerad i Sverige. Det kan du vara säker på genom att titta efter märkningen Från Sverige.

Hela skinkan på grisen består av flera muskler; innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. Till stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar. Vill du lära dig mer om julskinka? Här kan du läsa mer om julskinka.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top