Matsäcksbullar med skinkfyllning | Svenskt Kött

Matsäcksbullar med skinkfyllning

Jättegoda matsäcksbullar med skinkfyllning att ta med som lunch eller mellanmål när du ska ge dig av på utflykt. Går alldeles utmärkt att göra på rester av julskinka.

Ingredienser

24 bullar3 dl mjölk

2 dl vatten
25 g jäst
3 dl (180 g) fullkornsdinkel
7 dl (420 g) vetemjöl special
1 ½  tsk salt

Fyllning:
150 g purjolök, strimlad
2 tsk timjan
1 msk rapsolja
1 dl vatten
70 g rucolablad
2 msk svensk senap
200 g ost, riven
200 g kokt skinka, fint tärnad

Till pensling
rapsolja

Du behöver också:
plastfolie
24 muffinsformar

Gör så här

Häll mjölk och vatten i en kastrull och hetta upp till 37˚. Dela jästpaketet på diagonalen, så får du 2 halvor som väger 25 g var. Smula den ena ner i en bunke. Häll på degvätskan och rör ut jästen så att den löser upp sig. Tillsätt mjöl och salt, och bearbeta degen ca 6
minuter i köksmaskin eller 10 minuter för hand. Täck bunken med plastfolie och
låt jäsa ca 1 timme.

Fyllning:
Fräs purjolöken med
timjan i olja tills den är mjuk och blank. Tillsätt då vatten och låt det koka in.
Klipp rucolan i mindre bitar och rör ner dem
tillsammans med senapen. Låt blandningen svalna och tillsätt skinkan.

Ta upp degen på mjölad bänk, dela den i två delar och kavla
ut varje del till en rektangel, som när man bakar kanelbullar. Fördela hälften
av fyllningen på varje rektangel, strö över hälften av osten och rulla ihop. Skär varje rulle i 12 bitar. Lägg bitarna i muffinsformar. Låt jäsa under duk i ca 45 minuter.

Värm ugnen till 225˚. Pensla de jästa bullarna med
rapsolja. Ställ in plåten mitt i ugnen och grädda bullarna i ca 15 minuter eller tills de fått fin
färg. Låt bullarna svalna under bakduk.

Fyllningen gör att brödbullarna inte ska ligga framme i
rumstemperatur. Förvara dem i
kylen, annars i frysen.

Tips:
Använd rester av julskinka i fyllningen.

FLER RECEPT

Rulla till toppen