Julskinka med griljering på kavring, apelsin och kryddnejlika

Denna julskinka med griljering på kavring är tänkt för kokt julskinka. Den är också kryddad med julsmaker som apelsin och kryddnejlika. Servera den här skinkan med cumberlandsås, eller i en sallad med pickles och cumberlandsås.

Ingredienser

1 rimmad, kokt svensk skinka, 3 kg
200 g kavring
1 tsk kryddnejlikor
1 tsk havssalt
1 dl av din favoritsenap
2 äggulor
2 msk socker
2 apelsiner, finrivet skal
2 msk smält smör

Du behöver också:
mortel
mixer eller matberedare

Cumberlandsås:
1 apelsin, saft och finrivet skal
1 dl rödvinbärsgélé
½ tsk senapspulver
1 tsk färsk, finriven ingefära
4 msk portvin
2 msk rött vin
2 tsk maizena majsstärkelse
1 msk vatten

Sallad:
250 g kålskott
1 litet blomkålshuvud, rivet
pickles

Gör så här

Värm ugnen till 200° grader med varmluft och övervärme. Skär bort svålen från skinkan, men lämna kvar fettkappan. Klappa skinkan torr med en ren kökshandduk.

Krossa kryddnejlikorna grovt i mortel. Mixa kavringen med nejlikor och salt till ett ströbröd. Strö ut blandningen på en ugnsplåt och torka den lätt i ugnen ca 10 minuter. Håll noga koll så att blandningen inte bränns. Ta ut plåten och låt blandningen svalna.

Blanda samman senap, äggulor, socker och apelsinskal. Använd en pensel och stryk ett jämnt lager över skinkan. Täck skinkan med kavringsmulorna och klappa in dem lätt. Stänk över lite smält smör.

Ställ in skinkan i mitten av ugnen och griljera i ca 15 minuter. Håll koll så att du får en jämn och gyllene griljering. När du fått den färg du vill ha, ta ut skinkan ur ugnen och låt den svalna.

Cumberlandsås: Häll apelsinsaft, gélé, senapspulver, ingefära och vin i en kastrull. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud 5 minuter. Rör ut majsstärkelsen i vattnet. Vispa ner i såsen och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Låt svalna och kyl sedan.

Servering: Skär upp julskinkan i skivor. Blanda en sallad på kålskott, riven blomkål och pickles. Servera med cumberlandssås.

Tips!

Vill du vara säker på att julskinkan är svensk? Då kan du titta efter märket Kött från Sverige som visar att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att grisen fick matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det än idag, även om resterna nu kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

»Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

Julskinkan ska vara svensk

Många tycker att julskinkan är det viktigaste för att det ska kännas som en riktig jul. Viktigt för många är också att julmaten är producerad i Sverige. Det kan du vara säker på genom att titta efter märkningen Från Sverige.

Hela skinkan på grisen består av flera muskler; innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. Till stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar. Vill du lära dig mer om julskinka? Här kan du läsa mer om julskinka.

FLER RECEPT

Rulla till toppen