Julens skinkmacka med oströra

Tänk vad härligt det är att ha en julskinka att skära stora, saftiga skivor av till det här receptet på julens skinkmacka med oströra. Om du har haft en vällagrad julost på julbordet, passar det extra bra att göra den här oströran.

Ingredienser

4 portioner

4 skivor svensk julskinka
4 skivor knäckebröd

smör att bre med

Oströra:
1 dl lagrad cheddar eller annan smakrik ost, grovt riven
½ påse (ca 35 g) rucolablad, hackade
2 msk stark julsenap

Gör så här

Oströra:
Blanda samman den rivna osten med hackade rucolablad och senap.

Bre knäckebrödet med smör. Lägg en skiva julskinka på varje brödbit.

Servera toppad med oströra.

Tips!

Vill du vara säker på att julskinkan är svensk? Då kan du titta efter märket Kött från Sverige som visar att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att grisen fick matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det än idag, även om resterna nu kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

»Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top