Dessa lättlagade grönkålssnurror med rökt skinka och senapskräm är en utmärkt aptitretare till jul som låter dig ta tillvara av julens bästa råvaror – grönkål, skinka och senap. Receptet är framtaget av Catarina König, också känd som Matfashionistan samt vinnare av Sveriges Mästerkock 2016 och Decenniets Mästerkock 2020.
Grönkålssnurror med rökt skinka och senapskräm
Ingredienser
ca 10-12 st, 30 min
Senapskräm:
100g färskost
2 msk crème fraiche 34%
0,5-1 msk grovkornig stark, skånsk senap
Ingredienser:
3-4 st repade blad grönkål, hackad
2-3 msk smör, att steka i
1 smördeg på rulle
5-6 skivor svensk, rökt eller fondkokt skinka
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda samman ingredienserna till senapskrämen. Ha ner i en spritspåse och låt ligga i kylen till servering.
Repa och tvätta grönkålen. Hacka ner den mindre bitar och stek den mjuk i smör. Salta och peppra efter smak.
Rulla ut smördegen på bänken. Fördela ut den smörstekta grönkålen och rulla ihop till en rulle (spara lite grönkål till dekoration).
Skär små stubbar, ca 2 cm höga. Ställ stubbarna på en plåt med bakplåtspapper och tryck till lite lätt med handen på varje snurra.Sätt in i ugnen i ca 10 minuter tills de är bakade och gyllene.
Lägg upp grönkåls-snurrorna på ett serveringsfat. Spritsa på en härlig klick senapskräm och sätt en liten skink-ros på varje. Dekorera med någon färsk ört eller stekt grönkål. Redo att serveras på minglet!
Receptet är skapat av Catarina König
Catarina König, också känd som Matfashionistan, är vinnare av tv-programmen Sveriges Mästerkock 2016 och Decenniets mästerkock 2020. Hon bloggar också hos Elle Mat & Vin.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Kokt rödbeta med getostboll rullad i baconkrisp och pistage
Smörstekt vörtbröd med leverpastej, romrussin och cornichons
Halstrad fläsklägg med honungsglaserade rotfrukter, senapskräm och timjanssky
Pinchos med lammrostbiff, kräm på getost och julpicklad rödlök
Pytt i panna med rökt skinka
Rökt skinka på potatisbädd