En elegant förrätt på fin, rökt skinka med tillbehör som ostkräm och ättiksbetor. Kan även serveras som mingelrätt eller på buffé.
Rökt skinka med ostkräm, champinjoner, ättiksbetor och smulade potatischips
Ingredienser
4 portioner
200 g rökt skinka
1 msk färska örter
4 champinjoner, tunt hyvlade
10 potatischips
50 g Västerottensost eller prästost
Ättiksbetor:
5 rödbetor
1 dl ättiskssprit, 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 vitpepparkorn
1 tsk gula senapsfrön
1 lagerblad
Ostkräm:
1 dl Västerbottensost eller prästost, fint riven
1 msk grädde
1 vitlöksklyfta, finriven
1 dl crème fraiche
½ krm salt
Gör så här
Börja med att göra ättiksbetor. Koka upp rödbetorna i saltat vatten i en kastrull. Sänk värmen till medel och sjud under lock ca 45 minuter, eller tills betorna är mjuka. Låt dem svalna och tryck sedan bort skalen.
Häll ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. Lägg ner vitpepparkorn, senapsfrön och lagerblad. Koka upp och sänk värmen till medel. Sjud tills sockret lösts upp. Ta av från värmen och låt svalna något. Skär rödbetorna i tärningar och lägg dem i den varma lagen.
Ostkräm:
Blanda samman ost, grädde, vitlök och crème fraiche. Salta.
Servering:
Lägg upp skinkan på serveringsassietter. Lägg på champinjonerna och ättiksbetorna. Smula över potatischips, hyvla över prästost, strö över färska örter och klicka på ostkräm. Servera genast.