Skinkmacka med rödbetsmarmelad | Svenskt Kött

Skinkmacka med rödbetsmarmelad

När du vill göra dig en riktigt god och julig smörgås kan du göra denna skinkmacka med rödbetsmarmelad på vörtbröd.

Ingredienser

4 portioner

4 skivor svensk julskinka
4 skivor vörtbröd

Rödbetsmarmelad:
450 g (4 medelstora) rödbetor
1 rödlök
2 äpplen
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 dl vatten
2 dl rött vin
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
½ dl rödvinsvinäger
4 ½  dl syltsocker

Du behöver också:
glasburkar med lock

Gör så här

Rödbetsmarmelad:
Koka rödbetorna i saltat vatten tills de är mjuka, ca 40 minuter. Ta upp dem och låt dem svalna något. Skala dem genom att trycka bort skalen under rinnande, kallt vatten. Riv dem på rivjärnets grova sida. Lägg över i en kastrull.

Skala, kärna ur och riv äpplena grovt. Lägg över dem i  kastrullen tillsammans med rödbetorna. Tillsätt saft, vatten, vin,
kanelstång, kryddnejlikor och vinäger. Koka upp, sänk värmen till medel och låt sjuda 15 minuter eller tills
ungefär hälften av vätskan har kokat bort. Rör ner syltsockret och koka ytterligare 4 ̶ 5
minuter.

Häll upp marmeladen i väl rengjorda glasburkar och sätt på
locket. Låt svalna och förvara sedan i kyl.

Servering:
Servera marmeladen på en skiva julskinka på vörtbröd.

Tips!

Vill du vara säker på att julskinkan är svensk? Då kan du titta efter märket Kött från Sverige som visar att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att grisen fick matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det än idag, även om resterna nu kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

»Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen