Glöggkokta revbensspjäll med juldoftande glaze

Ett juligt recept på glöggkokta revbensspjäll med juldoftande glaze skapat av Emilia Nilsson, som kom trea i Sveriges Mästerkock förra året. I glazen till revbensspjällen hittar vi ingefära och sambal oelek som ger dem en härligt julig smak med lite sting.

Ingredienser

6 portioner till huvudrätt 10 mindre portioner till buffé

1,3 kg revbensspjäll av svensk gris
6 dl rödvinsglögg
0,5 liter vatten

Kryddor till koket:
4 hela skalade vitlöksklyftor
1 msk hela svartpepparkorn
0,5 tsk kanel/ eller en kanelstång
0,25 dl mörk soja
1 gul lök delad i två
1 liten bit rotselleri, hel ca 50 gram
2 tsk salt

Glaze:
2-3 dl reducerad sky
1 msk fint riven ingefära
0,5 dl ljus sirap
1 tsk sambal oelek / chili
Nymalen svartpeppar 

Gör så här

Lägg revbensspjällen i en kastrull. Häll glögg och vatten över revbenen och koka upp. Skumma av. Addera kryddor och grönsaker till kastrullen. Låt sjuda i ca 1-1,5 h tills revbenen har blivit möra. Låt revbenen stå i lagen och kallna. Ta upp revbensspjället när det blivit kallt och sila av lagen. Du kan antingen dela upp revbenen i mindre bitar eller behålla spjället helt. Så här långt kan du förbereda innan. 

Glaze: Sila lagen och reducera till ca 1/3, 2-3 dl. Addera ingefära, sirap och sambal oelek. Smaka av med peppar och salta eventuellt.

Glasera revbensspjällen med en pensel.

Värm ugnen till 100 grader.

Värm i ugnen tills de är genomvarma, ca 30 min.

Tips!

Om du inte vill servera revbensspjällen direkt går de bra kyla efter att du glaserat dem och sen värma upp innan serveirng. Ett bra sätt om du vill förbereda innan julbordet!

Det här receptet är skapat av Emilia Nilsson från Silsjönäs i Jämtland. Där driver hon en gård med både grisar och kor sida vid sida med sin familj i tre generationer. 2019 kom Emilia trea i TV-programmet Sveriges Mästerkock.

Du hittar alla Emilias recept här

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top