Traditionell senapsgriljering av julskinka

Det här är en klassisk och traditionell senapsgriljering av julskinka. Det här receptet ger en vacker, jämn och gyllene griljering med tydlig smak av senap. Förr blandade man även socker i griljeringen, men det behövs inte. 

Ingredienser

Till 1 julskinka à 3–4 kg

¾ dl senap
1 äggula
1 dl ströbröd
2 msk skinkspad eller smält smör

Gör så här

Värm ugnen till 250°. Skär loss svålen från skinkan och jämna till den vita fettranden. Vill du veta hur tjock fettranden är, tryck in en tandpetare. Där det tar stopp börjar köttet.

Klappa skinkan torr med en kökshandduk eller hushållspapper.

Blanda samman senap och äggula till en jämn smet. Bre ut den över skinkan till ett jämntjockt lager. Sikta över ströbrödet och se till att det fastnar även på sidorna. Klappa fast ströbrödet försiktigt. Stänk över lite av skinkspadet eller lite smält smör.

Ställ in skinkan i ugnen och griljera till vacker, guldbrun färg. Det tar ca 15 minuter.

Tips! Det är också klassiskt att senapsgriljera kokta grisfötter.

Tillaga julskinkan

 
 

Julskinkan ska vara svensk

Många tycker att julskinkan är det viktigaste för att det ska kännas som en riktig jul. Viktigt för många är också att julmaten är producerad i Sverige. Det kan du vara säker på genom att titta efter märkningen Från Sverige.

Hela skinkan på grisen består av flera muskler; innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. Till stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar. Vill du lära dig mer om julskinka? Här kan du läsa mer om julskinka.

FLER RECEPT

Rulla till toppen