Lökgriljerad julskinka med äppelchutney och sirapsstekt kål

Lökgriljerad julskinka är en griljering, tänkt för kokt julskinka, med rostad lök och grov senap. Till den passar det bra med klassiska smaker som äpple och kål. Välj gärna Ingrid Marie-äpplen till chutneyn.

Ingredienser

1 rimmad, kokt svensk skinka, 3 kg
2 ½ dl rostad lök
1 ½ dl panko, japanskt ströbröd
1 dl grov senap
2 äggulor
2 msk socker

Du behöver också:
mixer eller matberedare

Äppelchutney:
3 gula lökar
500 g äpplen
2 msk neutral rapsolja
1 msk honung
½ tsk salt

Sirapsstekt kål:
1 vitkålshuvud, ca 1 ½ kg
1 msk smör
1 msk neutral rapsolja
2 dl mörk sirap
1 msk salt
2 msk ättikssprit, 12 %

Gör så här

Värm ugnen till 200° grader med varmluft och övervärme. Skär bort svålen från skinkan, men lämna kvar fettkappan. Klappa skinkan torr med en ren kökshandduk. Lägg den rostade löken och panko i en mixer eller matberedare. Pulsa så att du får ett grovt ”ströbröd”.

Blanda samman senap, äggulor och socker. Använd en pensel och stryk ett jämnt lager över skinkan. Täck skinkan med lök- och pankoblandningen och klappa in den lätt.

Ställ in skinkan i mitten av ugnen och griljera i ca 15 minuter. Håll koll så att du får en jämn och gyllene griljering. När du fått den färg du vill ha, ta ut skinkan ur ugnen och låt den svalna.

Äppelchutney: Finhacka löken. Skär äpplena i små tärningar. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken tills den blir gyllene. Tillsätt honungen och låt den karamellisera lätt. Vänd ner äppeltärningarna och låt sjuda ytterligare några minuter under omrörning. Smaka av och justera kryddningen med salt. Låt svalna.

Sirapsstekt kål: Skär ner kålen grovt. Stek den i smör och olja på hög temperatur, så den får ordentligt med färg. Tillsätt sirapen, smaksätt med salt och ättikssprit. Låt kålen koka i sirapen tills den är mjuk.

Servering: Skär upp julskinkan i skivor och servera chutneyn och den varma kålen till.

Tips!

Vill du vara säker på att julskinkan är svensk? Då kan du titta efter märket Kött från Sverige som visar att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att grisen fick matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det än idag, även om resterna nu kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

»Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

Julskinkan ska vara svensk

Många tycker att julskinkan är det viktigaste för att det ska kännas som en riktig jul. Viktigt för många är också att julmaten är producerad i Sverige. Det kan du vara säker på genom att titta efter märkningen Från Sverige.

Hela skinkan på grisen består av flera muskler; innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. Till stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar. Vill du lära dig mer om julskinka? Här kan du läsa mer om julskinka.

FLER RECEPT

Rulla till toppen