Misogriljerad julskinka

Här är ett recept på en annorlunda griljering tänkt för kokt julskinka – misogriljerad julskinka. Till den här griljeringen passar det fint med en endivesallad med granatäpple, rättika och senapsdressing.

Ingredienser

1 rimmad, kokt svensk skinka, 3 kg
1 dl vit miso
1 tsk dijonsenap
2 äggulor
1 noriark
½ msk korianderfrön
1 dl panko, japanskt ströbröd
4 msk sesamfrön

Du behöver också:
mixer eller matberedare

Endivesallad:
2 endive
1 granatäpple
1 stor rättika

Senapsdressing:
4 msk söt svensk senap
2 msk farinsocker
2 msk risvinäger
2 msk soja
2 dl rapsolja

Du behöver också:
mandolin

Gör så här

Värm ugnen till 200° grader med varmluft och övervärme. Skär bort svålen från skinkan, men lämna kvar fettkappan. Klappa skinkan torr med en ren kökshandduk. Hetta upp en stekpanna på medelvärme, vänd noriarket 1 sekund på var sida i pannan. Då blir norin krispig och lättare att mixa.

Mixa nori och korianderfrön i en matberedare, tillsätt panko och pulsa 5 sekunder. Blanda samman pankosmulet med sesamfröna. Blanda samman miso, senap och äggulor. Använd en pensel och stryk ett jämnt lager över skinkan. Avsluta med att strö över pankoblandingen. Klappa in blandningen lätt.

Ställ in skinkan i mitten av ugnen och griljera i ca 15 minuter. Håll koll så att du får en jämn och gyllene griljering. När du fått den färg du vill ha, ta ut skinkan ur ugnen och låt den svalna.

Endivesallad: Skär bort den nedersta delen på endiven, plocka av bladen och skölj dem i kallt vatten. Skala och skär rättikan så tunt du kan, gärna med mandolin. Dela granatäpplet och håll det över en bunke. Slå på skalsidan med en träslev för att få ut alla kärnor.

Senapsdressing: Vispa ihop senap, socker, vinäger och soja. Droppa sedan försiktigt ner oljan under konstant vispning, först droppvis och sedan i en fin stråle.

Servering: Arrangera endive, rättika och granatäpple vackert på ett fat. Ringla över senapsdressingen eller servera den vid sidan av. Skär upp julskinkan i skivor och servera salladen till.

Tips!

Vill du vara säker på att julskinkan är svensk? Då kan du titta efter märket Kött från Sverige som visar att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

Julskinkan ska vara svensk

Många tycker att julskinkan är det viktigaste för att det ska kännas som en riktig jul. Viktigt för många är också att julmaten är producerad i Sverige. Det kan du vara säker på genom att titta efter märkningen Från Sverige.

Hela skinkan på grisen består av flera muskler; innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. Till stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar. Vill du lära dig mer om julskinka? Här kan du läsa mer om julskinka.

FLER RECEPT

Rulla till toppen