Misogriljerad julskinka

Här är ett recept på en annorlunda griljering tänkt för kokt julskinka. Till den här griljeringen passar det fint med en endivesallad med granatäpple, rättika och senapsdressing.

Ingredienser

1 rimmad, kokt skinka, 3 kg

1 dl vit miso

1 tsk dijonsenap

2 äggulor

1 noriark

½ msk korianderfrön

1 dl panko, japanskt ströbröd

4 msk sesamfrön

Du behöver också:

mixer eller matberedare

Endivesallad:

2 endive

1 granatäpple

1 stor rättika

Senapsdressing:

4 msk söt svensk senap

2 msk farinsocker

2 msk risvinäger

2 msk soja

2 dl rapsolja

Du behöver också:

mandolin

Gör så här

Värm ugnen till 200° grader med varmluft och övervärme. Skär bort svålen från skinkan, men lämna kvar fettkappan. Klappa skinkan torr med en ren kökshandduk.

Hetta upp en stekpanna på medelvärme, vänd noriarket 1 sekund på var sida i pannan. Då blir norin krispig och lättare att mixa.

Mixa nori och korianderfrön i en matberedare, tillsätt panko och pulsa 5 sekunder. Blanda samman pankosmulet med sesamfröna.

Blanda samman miso, senap och äggulor. Använd en pensel och stryk ett jämnt lager över skinkan. Avsluta med att strö över pankoblandingen. Klappa in blandningen lätt.

Ställ in skinkan i mitten av ugnen och griljera i ca 15 minuter. Håll koll så att du får en jämn och gyllene griljering. När du fått den färg du vill ha, ta ut skinkan ur ugnen och låt den svalna.

Endivesallad:

Skär bort den nedersta delen på endiven, plocka av bladen och skölj dem i kallt vatten.

Skala och skär rättikan så tunt du kan, gärna med mandolin. Dela granatäpplet och håll det över en bunke. Slå på skalsidan med en träslev för att få ut alla kärnor.

Senapsdressing:

Vispa ihop senap, socker, vinäger och soja. Droppa sedan försiktigt ner oljan under konstant vispning, först droppvis och sedan i en fin stråle.

Servering:

Arrangera endive, rättika och granatäpple vackert på ett fat. Ringla över senapsdressingen eller servera den vid sidan av. Skär upp julskinkan i skivor och servera salladen till.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top