Senapsgriljerad julskinka med grönkål, mandel och päron | Svenskt Kött

Senapsgriljerad julskinka med grönkål, mandel och päron

Här är ett recept på en klassisk senapsgriljerad julskinka tänkt för kokt julskinka med spad. På skinkspadet kan du göra en härlig, varm sallad med grönkål, mandel och päron.

Ingredienser

1 rimmad, kokt svensk skinka, 3 kg, med kokspad
1 dl av din favoritsenap
2 äggulor
2 msk strösocker
2 dl ströbröd
2 msk smält smör

Varm sallad med grönkål, mandel och päron:
100 g mandelspån
2 dl av skinkspadet
5 dl vispgrädde
500 g grönkål
2 päron

Gör så här

Värm ugnen till 200°C grader med varmluft och övervärme. Sila skinkspadet och ställ det åt sidan. Skär bort svålen från skinkan, men lämna kvar fettkappan. Klappa skinkan torr med en ren kökshandduk.

Blanda samman senap, äggulor och socker. Använd en pensel och stryk ett jämnt lager över skinkan. Sikta över ströbröd så att det precis täcker senapssmeten. Klappa försiktigt fast ströbrödet. Stänk över lite smält smör.

Ställ in skinkan i mitten av ugnen och griljera i ca 15 minuter. Håll koll så att du får en jämn och gyllene griljering. När du fått den färg du vill ha, ta ut skinkan ur ugnen och låt den svalna.

Varm sallad med grönkål, mandel och päron:

Rosta mandelspånen försiktigt i en torr, het stekpanna, tills de är gyllene.

Koka ihop skinkspadet med grädden i en traktörpanna eller låg, vid kastrull, tills ungefär hälften kvarstår.

Plocka av grönkålsbladen. Strimla sedan bladen så fint du kan. Skär tärningar av päronen. Rör ner kålen i den varma grädden och rör runt en stund, kålen ska bara precis bli varm. Rör ner pärontärningar och häll upp i en serveringsskål. Toppa med rostade mandelspån.

Servering:
Skär upp julskinkan i skivor och servera salladen till.

Tips!

  • Vill du vara säker på att julskinkan är svensk? Då kan du titta efter märket Kött från Sverige som visar att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
  • Vegetariska gäster? Baka en rotselleri eller kålrot, vilket du föredrar, i aluminiumfolie på ca 130 grader i ugnen. Den ska vara helt mjuk. Låt svalna och griljera på samma sätt som en vanlig julskinka.
  • Glutenintolerant? Det går bra att byta ut ströbröd mandelmjöl, polenta eller givetvis glutenfritt ströbröd. Prova annars vårt recept på griljering med senapsfrön och sesamfrön.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

Julskinkan ska vara svensk

Många tycker att julskinkan är det viktigaste för att det ska kännas som en riktig jul. Viktigt för många är också att julmaten är producerad i Sverige. Det kan du vara säker på genom att titta efter märkningen Från Sverige.

Hela skinkan på grisen består av flera muskler; innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. Till stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar. Vill du lära dig mer om julskinka? Här kan du läsa mer om julskinka.

FLER RECEPT

Rulla till toppen