Senapsgriljerad julskinka med grönkål, mandel och päron

Här är ett recept på en klassisk senapsgriljering tänkt för kokt julskinka med spad. På skinkspadet kan du göra en härlig, varm sallad med grönkål, mandel och päron.

Ingredienser

1 rimmad, kokt skinka, 3 kg, med kokspad

1 dl av din favoritsenap

2 äggulor

2 msk strösocker

2 dl ströbröd

2 msk smält smör

Varm sallad med grönkål, mandel och päron:

100 g mandelspån

2 dl av skinkspadet

5 dl vispgrädde

500 g grönkål

2 päron

Gör så här

Värm ugnen till 200° grader med varmluft och övervärme. Sila skinkspadet och ställ det åt sidan. Skär bort svålen från skinkan, men lämna kvar fettkappan. Klappa skinkan torr med en ren kökshandduk.

Blanda samman senap, äggulor och socker. Använd en pensel och stryk ett jämnt lager över skinkan. Sikta över ströbröd så att det precis täcker senapssmeten. Klappa försiktigt fast ströbrödet. Stänk över lite smält smör.

Ställ in skinkan i mitten av ugnen och griljera i ca 15 minuter. Håll koll så att du får en jämn och gyllene griljering. När du fått den färg du vill ha, ta ut skinkan ur ugnen och låt den svalna.

Varm sallad med grönkål, mandel och päron:

Rosta mandelspånen försiktigt i en torr, het stekpanna, tills de är gyllene.

Koka ihop skinkspadet med grädden i en traktörpanna eller låg, vid kastrull, tills ungefär hälften kvarstår.

Plocka av grönkålsbladen. Strimla sedan bladen så fint du kan. Skär tärningar av päronen. Rör ner kålen i den varma grädden och rör runt en stund, kålen ska bara precis bli varm. Rör ner pärontärningar och häll upp i en serveringsskål. Toppa med rostade mandelspån.

Servering:

Skär upp julskinkan i skivor och servera salladen till.

Tips!

Vegetarian? Misströsta inte. Baka en rotselleri eller kålrot, vilket du föredrar, i aluminiumfolie på ca 130 grader i ugnen. Den ska vara helt mjuk. Låt svalna och griljera på samma sätt som en vanlig julskinka.

Glutenintolerant? Det går bra att byta ut ströbröd mandelmjöl, polenta eller givetvis glutenfritt ströbröd. Prova annars vårt recept på griljering med senapsfrön och sesamfrön.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top