Ugnsbakad julskinka

Så här tillagar du ugnsbakad julskinka. Du får också förslag på hur du kan griljera eller glasera skinkan. Vill du tillaga den i folie i ugn, se kokt julskinka.

Ingredienser

1 rimmad skinka, 3−5 kg

Du behöver också:
köttermometer

Gör så här

Värm ugnen till 125°. Ta av plastpåsen från julskinkan men låt nätet sitta kvar. Spola av skinkan hastigt i kallt vatten.

Lägg skinkan i en ugnssäker form eller långpanna med svålen upp. Stick in köttermometern så att spetsen kommer mitt i skinkans tjockaste del.

Ställ in skinkan i ugnen på nedersta falsen och baka den i ugnen. Det tar ca 1 ¼ timme−2 timmar per kg/skinka. Julskinkan är klar när termometern visar 70°, då är skinkan riktigt saftig. Vid 72° grader är den perfekt, vid 75° är den väl tillagad .

Ta bort termometern. Klipp bort nätet när skinkan svalnat något. Dra bort svålen och jämna till fettkanten snyggt. Sila och spara skyn till doppspad eller i soppa. Späd med vatten om den är stark.

Kyl skinkan och förvara den i kylskåp. Om du vill griljera skinkan behöver du inte kyla den först.

»Traditionell griljering av julskinka, senapsgriljering
»Annorlunda griljeringar till julskinkan
»Diamantskinka
»Pepparkaksgriljering
»Västerbottensskinka

 

 

Senapsgriljering utan ströbröd hittar du här:
»Griljering utan ströbröd

Blev det skinka över? Det här kan du göra av resterna.
»Matsäcksbullar med skinkfyllning
»Pizza med skinka
»Julens skinkmacka med oströra

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top